Житлова нерухомість України втратила за рік третину вартості і зайняла останнє місце рейтингу інвестиційної привабливості порталу Global Property Guide (GPG), який складений за результатами дослідження ринків 44 країн світу. Про це пише газета «Вести».

«У більшості країн - у 34 із 44 - ціни на житло зросли, а значить, інвестори, які обрали нерухомість як спосіб вкладення коштів, можуть отримати дохід, продавши її. А у нас ні», - зазначає видання.

У світовому масштабі продовжує вражати Дубай, де за рік житло подорожчало на третину (33,26%), а найкращий результат в Європі - у Таллінна (Естонія), де ціна квадратних метрів зросла на 16,72%. Будинки та квартири стали дорожчими також в Ірландії (11,97%), Великобританії (9,68%) і Туреччині (7,24%).

До трійки найгірших ринків нерухомості з точки зору інвестицій увійшли Україна, Греція і Росія.

Нерухомість у РФ з середини 2013-го подешевшала на 5,96%. Зниження цін почалося у першому кварталі минулого року (- 0,32% порівняно з відповідним періодом попереднього), і набирало обертів, досягаючи (поквартально) - 2,09%, 3,64% і 5,86% відповідно. У січні-березні 2014-го падіння трохи загальмувалося (-5,15%), а зараз знову прискорилося.

Ціни на нерухомість Греції також продовжують знижуватися, але вже повільніше, ніж роком раніше: падіння становило 6,51% за рік проти 11,43%.

Останнє місце України, як пишуть автори рейтингу, виявилося несподіваним. Тим не менш, ціни на житло (у доларах) упали в Києві за рік на 24,37%, а на новобудови ще більше - на 28,56%, тоді як минулого року вони демонстрували привабливе зростання 5,88%, а у 2012 - навіть 14,95%.

За спостереженнями українських ріелторів, іноземці поки не спокусилися нерухомістю, яка різко подешевшала. Більше того, такі угоди малоймовірні до стабілізації ситуації в країні. «Інвестору головне стабільність, він має розуміти, що кошти, вкладені в нерухомість, не знеціняться через рік-два, а вже тим більше через десять років. Тому привабливі ринки, показують стабільне зростання. Людина ж, що купила за долари квартиру минулої осені, втратила за рік 30% - у чому сенс таких інвестицій?», - зауважив президент Міжнародної федерації нерухомості ФІАБСІ-Україна Олександр Бондаренко.

Втім, фахівці не виключають, що до кінця року інтерес іноземних інвесторів може проявитися. «Всі розуміють, що війна закінчиться, і знову почнеться зростання цін. Квартири у зоні АТО зараз подешевшали в рази, в інших регіонах на 30-40%. Для ризикового інвестора - відмінне поле», - сказав керівний партнер компанії Hayat Estate В'ячеслав Фоменко.

Поки ж, за спостереженнями ріелторів, нерухомість у зоні АТО скуповують тільки вітчизняні спекулянти.

Однак українці вважають хорошою ідеєю для інвестицій зарубіжні квадратні метри. «П'ятірка улюблених країн виглядає так: Болгарія, Іспанія, Чорногорія, Туреччина і Німеччина. Купують найчастіше як «літню» резиденцію або для дітей-студентів. До прикладу, минулого місяця закрили операцію: котедж на грецькому острові, 50 метрів до лінії моря, за 37 тисяч євро», - навів приклад Хоменко.

Як інструмент інвестиційних угод добре показує себе турецька нерухомість. «Якщо вкласти кошти в турецький житловий комплекс на стадії будівництва, а після введення в дію відразу продати, можна отримати 10-15% прибутку. Здача в оренду приносить стабільний дохід, там достатньо компаній, які беруть на себе управління вашою нерухомістю»,- пояснив Хоменко.

Ще один плюс - деякі країни дають дозвіл на проживання після купівлі нерухомості на певну суму. «Українців більше цікавить Європа: Португалія, Іспанія, Чехія, Словаччина. Вони на тих чи інших умовах дають дозвіл на проживання після придбання квартир та будинків», - підкреслив Бондаренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27