Бензин на українських заправках один з найдешевших в Європі, при цьому паливо коштує жителям країни набагато дорожче, ніж європейцям, йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Зазначається, що на середню офіційну зарплату в Україні можна придбати лише 200 літрів пального, в той час як норвежці, приміром, у яких найдорожчий у Європі бензин, ціна якого понад 30 гривень, можуть придбати 2 000 літрів.

Сьогодні ціни на українських заправках безупинно зростають. Середня вартість літра з октановим числом 92 в гривнях - 16,74. Найпопулярніша марка А-95 - на 25 копійок дорожче. «Дизель» - 16,5. Трейдери стверджують: гріти руку на збіднілих громадян через падіння курсу гривні не планували. Левова частка палива в країні - це імпортне паливо, придбане за долари і євро.

За словами PR-директора АЗС Антона Фролова, ціни на паливо безпосередньо залежать від курсу долара, будь-яке коливання на міжбанку відразу ж відбивається на вартості.

Формують вартість бензину також ПДВ і акциз. У Кабміні планують підвищити акциз на 6 євро, до 204 на тонну. Причина - порожня казна. Таке збільшення акцизного податку, за підрахунками фахівців, додасть Держбюджету 14 мільйонів гривень.

Водночас, як вважає експерт ринку нафтопродуктів Сергій Куюн, чим швидше ростуть податки, тим швидше зростає тіньовий сегмент. І тим самим ефект від підвищення податків для бюджету непомітний. Хоча при цьому це дуже відчувають споживачі, оскільки ціни зростають.

Зараз на тіньовий ринок припадає третина всіх постачань пального. Це близько 3 мільйонів тонн сірого бензину і дизелю на рік. Експерти підрахували: на кожній тонні держава втрачає 320 доларів акцизу і ПДВ. Поборовши нелегальний ринок, Держбюджет додатково отримає близько 4,5 мільярда гривень.

Але, як зазначає економіст Олександр Охріменко, практика налагоджена, і змінити її неможливо. Є дуже багато контролюючих органів, але вони мають свою вигоду. Це вигідно і тим, хто виробляє контрафактне паливо, і тим, хто його продає.

У Держстаті підрахували: через стрімке подорожчання палива попит на нафтопродукти у серпні в річному вирахуванні скоротився на чверть. На 10% впали надходження від акцизів. Експерти застерігають, що результат урядової реформи тільки спустошить гаманці українців, оскільки призведе до пропорційного підвищення цін на бензин. На думку Сергія Куюна, собівартість палива може збільшитися на 30 копійок за літр.

Експерти не сумніваються, що у вересні ринок палива просяде ще. Найоптимістичніший прогноз - на 20 відсотків. Тому вони радять не підвищувати акциз і стабілізувати курс гривні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом