Нинішній уряд України прийшов до влади багато в чому завдяки обіцянкам повсюдно і безкомпромісно боротися з корупцією, але досі цієї обіцянки не виконав.

Про це у своєму блозі на сайті «Українського вибору» пише його лідер Віктор Медведчук.

«Дійшло до того, що Європейський Союз заявив про припинення фінансової підтримки України, поки не буде виконано низку обов'язкових умов», - підкреслив Медведчук.

Як відомо, у Представництві Євросоюзу в Україні зазначили, що «допомога від ЄС ґрунтується на низці умов, які український уряд має виконати, щоб отримати гроші».

Зокрема, вимоги чиновників ЄС передбачають: імплементацію антикорупційного законодавства щодо декларування майна і створення незалежного антикорупційного органу; щомісячне публікування даних про хід виконання держбюджету; підвищення рівня прозорості діяльності НАК «Нафтогаз України» шляхом введення щорічної звітності відповідно до стандартів IFRS; відшкодування ПДВ у грошовому вигляді (без механізму векселів).

«Як бачимо, три із чотирьох вимог ЄС безпосередньо пов'язані з антикорупційною діяльністю. Та, власне кажучи, і відшкодування ПДВ - четвертий пункт - українські чиновники перетворили на найширше поле для хабарів і підкупу», - стверджує лідер «Українського вибору».

Він вважає, що справжня причина невдоволення ЄС нинішньою українською владою полягає в тому, що протягом останніх 10 років в Україні склалася вертикально-інтегрована система корупції у всіх соціально-економічних сферах життєдіяльності країни. «Особливість такої системи полягає в тому, що частина коштів, отриманих від хабарів та поборів на нижньому й середньому чиновницькому рівні, надходить нагору владної піраміди», - уточнив Медведчук.

На його думку, аналіз сьогоднішньої ситуації в країні дозволяє зробити однозначний висновок: оскільки реальної боротьби з корупцією немає, значить, вищі чиновники отримують свою корупційну частку, як і раніше. «І це вже є настільки очевидним, що навіть ЄС змушений був відреагувати на непомірні корупційні апетити своїх ставлеників», - підсумував Віктор Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом