Стокгольмський арбітраж влітку 2015 року розгляне позов уряду Литви до «Газпрому» про компенсацію за завищення ціни на газ, заявив литовський прем'єр Альгірдас Буткявічюс, виступаючи у литовському парламенті 25 вересня.

«Стокгольмська справа йде за встановленим трибуналом графіком - наприкінці листопада Литва представить останній процесуальний документ, а усний розгляд планується влітку наступного року», - сказав прем'єр.

Зокрема, уряд Литви вимагає в арбітражі від «Газпрому» повернути споживачам переплату за російський газ. Литовська сторона стверджує, що переплата в обсязі приблизно 4,5 млрд літів сформувалася в рамках постачання газу в 2004-2012 роках. Процес ініційований у 2012 році попереднім урядом. Керівництво нинішнього уряду постійно твердило, що цей позов Литва відкликати не стане.

Інший спір «Газпрому» та уряду Литви, розглянутий в арбітражі UNCITRAL при ООН, може закінчитися мировою угодою, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У UNCITRAL розглядається справа, яку ініціював «Газпром». Газовий концерн вважає, що Литва порушила договір про заохочення інвестицій, проводячи реорганізацію компанії Lietuvos dujos відповідно до вимог Третього енергетичного пакета Євросоюзу.

Курс літа «прив'язаний» до євро в співвідношенні 3,4528 літа за євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом