У Києві вимушеним переселенцям зі сходу країни все частіше відмовляють в оренді квартир. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, на круглому столі в Національній спілці журналістів України заявила директор одного з агентств нерухомості Олена Маленкова.

«Ситуація досить серйозна. Вислів «обличчя донбаської національності» - це вже не жарт, а реалії для безлічі вимушених переселенців, яким відмовляють у житлі з причини їх походження», - сказала Маленкова.

За її словами, сьогодні навіть можна виділити 5 брехливих міфів, через які людям із Донбасу не хочуть здавати в оренду житло.

Перший - з отриманням статусу біженців, вимушених мігрантів зі сходу не можна буде виселити з орендованих квартир навіть в разі невиконання ними умов договору про надання житла. Другий - в опалювальний сезон розірвати договір оренди буде не можна. Третій - до Києва їдуть самі лише сепаратисти. Четвертий - чоловіки зі сходу повинні перебувати не в Києві, а вдома, захищаючи зі зброєю в руках цілісність України. П'ятий - вимушені переселенці поводяться шумно, влаштовують скандали, і тому сусіди будуть на них скаржитися в міліцію, а для власників квартир, які здають житло нелегально, така увага з боку правоохоронців є небажаною.

«Перші 4 міфи - брехня. В Україні діє право приватної власності, і будь-який договір можна оскаржити в суді. Переважна більшість переселенців, які приїхали саме до Києва, а не в Росію, стояли у себе вдома за Україну до останнього. В окопах на сході місцеві чоловіки борються нарівні з усіма. Що ж стосується останнього пункту, то необхідність дотримання законів в Україні ніхто не відміняв, отримуєш прибуток з орендарів - будь ласка заплатити податки», - прокоментувала ситуацію Маленкова.

Тим не менш, директор агентства нерухомості оцінює тенденції, що складаються, як тривожні. «Єдність українського народу не вдалося розбити навесні, зате тепер недружня пропаганда починає робити свою чорну справу», - вважає ріелтор.

Як раніше повідомляв ForUm, згідно з оперативною інформацією, загальна кількість громадян України, які переселилися з Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та району проведення АТО в інші регіони, становила 266 тисяч осіб.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

96