Конфлікт на Донбасі можна вирішити тільки шляхом дискусії між усіма сторонами. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції в Москві журналістам заявив колишній в.о. прем'єр-міністра України, голова Асоціації «Центр досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної та Східної Європи» Сергій Арбузов.

«Необхідно відкрито обговорювати всі, навіть найскладніші питання на наукових майданчиках, у Кабміні, Адміністрації Президента. Переговори потрібно хотіти вести», - зазначив Арбузов.

Він нагадав про свій досвід переговорів з українськими студентами, які почали акції протестів у листопаді 2013 року. «Я щодня спілкувався зі студентами, коли піднялася хвиля невдоволення. Завжди можна домовитися з людьми, вислухати. Студенти казали: «Ми завтра хочемо в Європу». Я пояснював, що це неможливо, бо імплементація - це складний процес, а процес вступу в ЄС взагалі триває десятиліттями. Вони хотіли європейські стипендії і працювати в Європі. Я пояснив їм, що цією секунди це неможливо. Тоді вони запитали: «А чому ви про це не казали?» Я відповів: «По-перше, ви не запитували, а по-друге, напевно, потрібно було частіше про це говорити більш зрозумілою мовою». Так само і зараз. З людьми треба зустрічатися. Головне, щоб було бажання», - вважає він.

На уточнювальне запитання про те, чи бачить він таке бажання у російської й української сторін, Арбузов відповів: «У Мінську вони підтвердили це. Там була гарна зустріч, і закон хороший в Раді був ухвалений. Я сподіваюся, що вистачить розсудливості. Головне - не піти на провокацію. Не всім вигідна така ситуація (мирне вирішення конфлікту - Ред.). В Україні люди думають по-різному, тому можливі провокації. Головне, щоб офіційні керівники не піддавалися на них. Це моя приватна думка».

Як раніше повідомляв ForUm, 5 вересня в Мінську на переговорах Контактної групи між представниками України, Росії, самопроголошених ДНР та ЛНР з участю ОБСЄ підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18:00 п'ятниці, 5 вересня.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом