На думку аналітиків ЄБРР, політична криза в Україні, збройний конфлікт на Донбасі і розрив співпраці з РФ ведуть до економічного спаду не тільки в нашій країні, але і в європейських державах.

Так, ЄБРР знову погіршив прогноз по Україні. «В результаті порушення нормального ходу виробництва і торгівлі, сільськогосподарських втрат і часткової військової мобілізації Україну у 2014 році очікує різкий спад - на 9%. Таким чином, прогноз для України переглянутий у бік зменшення - у травні називалася цифра 7%», - йдеться у звіті ЄБРР.

«Безальтернативний західний вектор економічної інтеграції, нав'язаний Україні владою, виявився не більше ніж авантюрою, за яку громадянам країни довелося заплатити дуже високу ціну: це і падіння у всіх галузях виробництва, закриття підприємств, зростання безробіття, девальвація нацвалюти. Ситуація в економіці погіршувалася настільки стрімко, що 12 вересня Київ і Брюссель прийняли рішення про призупинення вступу в дію Угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Це був єдиний спосіб врятувати країну від економічного краху і назріваючого дефолту», - так у своєму блозі на сайті «Українського вибору» прокоментував прогноз ЄБРР Віктор Медведчук.

Прогноз ЄБРР на 2015 рік для України виглядає більш або менш «оптимістично»: спад ВВП обмежиться лише 3%. Водночас у доповіді говориться, що «існують значні ризики погіршення перспективи, обумовлені тривалими й посиленими бойовими діями, а також подальшим руйнуванням торговельних зв'язків з Росією».

«Іншими словами, експерти ЄБРР визнали те, про що вже давно говорить «Український вибір»: для того щоб підняти вітчизняну економіку, необхідно відновити мир в Україні і розвивати торговельно-економічне співробітництво з нашим стратегічним партнером - РФ», - зазначив Медведчук.

На його думку, неготовність влади відмовитися від західного курсу проблему не вирішить, і з новим витком євроінтеграційних прагнень країна ризикує знову опинитися біля економічної прірви. «Вже зараз можна з упевненістю сказати, що третьої спроби приєднати нашу країну, традиційно орієнтовану на східні ринки, до ЗВТ з Євросоюзом вітчизняна економіка просто не витримає. Третя спроба наступити на граблі євроінтеграційної політики призведе до колапсу економіки і, як наслідок, соціальних бунтів», - впевнений лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

19