Девальвація гривні не сприяла імпортозаміщенню в Україні, незважаючи на прогнози МВФ, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Багато прихильників девальвації гривні кілька років тому обіцяли, що як тільки буде девальвація гривні, то це відразу призведе до імпортозаміщення. Як результат, українці будуть більше купувати вітчизняних товарів, а українська промисловість і взагалі економіка отримають позитивний імпульс для зростання. І хоча спочатку було зрозуміло, що бажання забезпечити стимул зростання вітчизняної промисловості за рахунок девальвації безглуздо, горе-експерти з МВФ розмахували американськими підручниками з економічної теорії і розповідали, що стабільна гривня в часи НБУ Арбузова-Соркіна, це погано, а ось девальвація - це добре», - зазначив Охріменко.

Експерт констатує, що тепер українська економіка має девальвацію понад 70%, що дозволяє перевірити на практиці помилковість рекомендацій МВФ і його прихильників.

«Згідно з офіційними даними Державної комісії статистики за перше півріччя 2014 року, частка вітчизняних товарів, що продаються в роздрібній мережі, склала 59,2%, що фактично збігається з показником минулого року. За перше півріччя 2013 року, коли курс гривні був стабільним, частка вітчизняних товарів становила 58%. Було б несерйозно стверджувати, що зростання вітчизняних товарів у структурі роздрібного продажу на 1% може виправдати обвал гривні, який спостерігається зараз, у часи НБУ Кубіва-Гонтарєвої», - зазначив економіст.

При цьому Охріменко вважає, що ніякого імпортозаміщення не сталося. «І не потрібно було для цього девальвувати так сильно гривню. На самому початку було зрозуміло, що в Україні значне імпортозаміщення не може статися внаслідок структури виробництва і споживання», - пояснює він.

«Не може девальвація допомогти українським виробникам. Вітчизняні підприємці і без девальвації забезпечують всю свою можливу присутність на українському роздрібному ринку. При цьому девальвація їм тільки шкодить. Бо для виробництва більшості вітчизняних товарів потрібні імпортні матеріали і сировина, а девальвація тільки погіршує ситуацію. Тому якщо і говорити про імпортозаміщення, то потрібно не обвалювати гривню, а без метушні і хаосу забезпечити стабільну роботу української промисловості. І ось це буде найголовніший стимул для імпортозаміщення. Стабільність й еволюційний розвиток, ось що потрібно українській економіці, а не революції і необдумані економічні реформи, які на ділі виявляються економічними провалами», - переконаний Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом