Підставою для проведення оперативно-розшукових заходів у центральному офісі меджлісу кримськотатарського народу та благодійної організації «Фонд «Крим» у Сімферополі стала низка порушень російського законодавства з боку зазначених організацій, заявили в Міністерстві закордонних справ РФ.

Так, відповідно до протоколу установчої конференції благодійної організації «Фонд «Крим» № 1 від 09.05.2002 р. єдиним її засновником є громадянин України Мустафа Джемілєв.

«Відповідно до ч.1 ст. 15 закону РФ від 12.01.1996 р. № 7-ФЗ «Про некомерційні організації» засновником некомерційної організації не може бути іноземний громадянин або особа без громадянства, стосовно яких у встановленому законодавством РФ порядку прийнято рішення про небажаність перебування (проживання) в Російській Федерації», - пояснили в дипвідомстві.

Стосовно Джемілєва 19 квітня поточного року прокуратурою Криму прийнято рішення про небажаність його перебування на території РФ терміном на 5 років.

«Встановлено також, що фонд «Крим», який має юридичну адресу: Крим, м. Сімферополь, вулиця Жидкова, 40, порушуючи вимоги підпункту «в» ч.1 ст.5 закону РФ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців», з 21 березня 2014 року за вказаною адресою не знаходиться, а веде свою діяльність за адресою: Крим, м. Сімферополь, вулиця Шмідта, будинок 2», - наголошується в повідомленні.

Крім того, за даними МЗС, у ході обшуків силовиками було вилучено кілька жорстких дисків, екстремістську літературу, документи і вогнепальну зброю.

Як раніше повідомляв ForUm, співробітники ФСБ влаштували обшук у будівлі кримськотатарського меджлісу 16 вересня.

23 вересня меджліс і фонд «Крим» за рішенням суду звільнили приміщення в Сімферополі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34