Законність процедури можливого звільнення майже десятка служителів Феміди в результаті засідання 24 вересня Тимчасової слідчої комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції перебуває під великим сумнівом. Як йдеться у статті «Розправа під виглядом люстрації», під виглядом люстрації органів влади, в тому числі судової, просто прибираються неугодні.

«Відповідно до Конституції, здійснювати дисциплінарне провадження щодо суддів, у тому числі, приймати рішення про порушення ними присяги, можуть тільки дві структури. Це Вища Рада Юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Про жодні «люстраційні комісії» в Основному Законі немає ані слова. А Конституція у нас, як відомо, має перевагу перед будь-якими законами», - повідомляє автор матеріалу.

На думку видання, суддівський корпус дійсно потребує очищення, оскільки в ньому насправді «багато корупціонерів і просто безсовісних людей», однак біографії і спосіб призначення членів люстраційної комісії далекі від бездоганності. Як приклад наводяться прямі порушення закону під час призначення глави комісії Володимира Мойсика та її членів, передають «Українські новини».

«Але якщо все це - справа відносно недавнього минулого, то прямо на наших очах секретар ТСК Марина Соловйова опинилася в списку партії «Громадянська позиція». А це неминуче означає використання посади в політичних цілях, тим більше що одне із головних гасел партії - звільнення суддів. І настільки ж неминуче найближче засідання комісії перетворитися на передвиборне шоу, в якому охоче візьмуть участь не тільки «люстратори», але й такі любителі публічних істерик, як Олег Ляшко або Сергій Соболєв», - наголошується в статті.

Видання підкреслює, що згідно з положеннями нового закону, суддя, «призначений» комісією винним, не може оскаржити її висновки в суді. І оскільки такі рішення незаконні, і легко можуть бути оскаржені і в Україні, і в Європейському суді з прав людини, пише автор, голова комісії Володимир Мойсик «мріє про розширення повноважень комісії та зміну її статусу з «тимчасового» на «постійний».

«Але хіба нова влада не задекларувала життя «по-новому?». І в цьому новому житті, по ідеї, не має бути місця «полюванню на відьом», а всі рішення, особливо, що стосуються людських доль, повинні прийматися зважено й об'єктивно. Поки ж усе виглядає так, що під задекларованою люстрацією суддів криється банальна розправа над тими, хто не припав до двору новій команді. І анонсоване засідання комісії буде політичним шоу, в якому голос суддів, які мають право на власний захист, не буде почутий», - резюмує видання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61