Введення обмежень на продаж валютних коштів мало позначиться на валютному ринку. Таку думку висловив Forum'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов, коментуючи рішення Національного банку України про обмеження продажу валюти в одні руки сумою в три тисячі гривень на добу.

«Національний банк ввів ці обмеження за їхнім курсом, офіційним, по 13,50 (грн./долар - Ред.), і пропонує для купівлі 222 долари. Ця сума близька до тієї, яку зрідка продають населенню всі банки. Вони останні кілька тижнів продають 200 доларів, не більше. Це щоб легітимізувати маленькі валютні інтервенції для населення», - пояснив Блінов.

При цьому він наголосив, що подібне обмеження не стабілізує ситуацію.

«Що стосується загальної ситуації на ринку - банківські обмінні пункти все одно продають валюту, знайти там якусь суму можна, але це не вирішує проблему. Коли чорний ринок знаходиться на рівні майже 15 (гривень за долар - Ред.), а за деякими оптовими пунктами обміну валют - і всі 15, коли у нас міжбанк наближається до цієї позначки, то ясно, що жоден банкір не продаватиме валюту за настільки заниженим курсом. Хіба що якийсь іноземець продасть у центрі Києва по 13.40. Але це вже випадки. І ця сума відразу буде викуплена кимось із клерків фінансової установи», - сказав експерт.

«Це рішення психологічно щось означає, показує - так, вони щось роблять, але це не вирішує проблему з дефіцитом валюти на ринку», - підсумував Блінов.

Як повідомляв ForUm, Національний банк України зменшив максимальну суму продажу готівкової іноземної валюти одній особі протягом одного операційного (робочого) дня до еквівалента, що не перевищує три тисячі гривень.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом