Паперова тяганина, непрозорі схеми продажу майна і підгодовані фірми-посередники - все це заганяє українську «оборонку» в глухий кут. Про це Максим Глущенко, екс-заступник концерну «Укроборонпром», розповів в інтерв'ю журналістам газети «Сегодня».

Глущенко вважає, що насамперед необхідно упорядкувати відносини підприємств концерну з Міністерством оборони.

«Працюючи в "Укроборонпромі", я намагався зробити це, наприклад, виключивши з процесу посередників - ті занадто дорого обходяться державі. Ніякої реальної додаткової вартості вони не створюють, лише акумулюють всю дельту прибутку. Купили дешевше - продали дорожче - прибуток по кишенях», - розповідає експерт.

Безліч зловживань стосується продажу надлишкового майна Міноборони, вважає Глущенко. В першу чергу мова йде про штучно занижені ціни, які від ринкових можуть відрізнятися в десятки разів. Але на співпрацю з державними спецекспортерами Міноборони не йде, вважаючи за краще продавати зброю і техніку посередникам.

Крім того, сам процес продажу настільки зарегульований бюрократичними процедурами, що вся ця паперова тяганина дозволяє здійснювати непрозорі угоди.

Глущенко вказує і на те, що давно пора скоротити розмір агентських виплат за кордоном при продажу озброєнь на зовнішньому ринку, які часом можуть досягати половини від суми контракту.

«Валютна виручка повинна залишатися в Україні та спрямовуватися на розвиток ОПК. Треба поставити надійний заслін схемам виведення грошей на офшорні рахунки конкретних чиновників», - зазначив Глущенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29