Курсові коливання обернулися для забудовників збитками. Про це пише газета «Капітал».

Зокрема, за перше півріччя 2014 р. девелоперська компанія Т.М.М. отримала дохід у розмірі $ 21,96 млн, що на 36,7 % більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії, текст якого є у розпорядженні видання.

Але зростання доходу не позначилася на прибутку девелопера: за шість місяців його збиток склав $ 12,6 млн, що майже вдвічі більше порівняно з таким же періодом 2013 р.

Головні причини збитків — велике фінансове навантаження на компанію і різка девальвація національної валюти з 8 до 14 грн за долар. Фінансовий директор Т.М.М. Лариса Чивуріна каже, що в першому півріччі компанія змогла реструктуризувати борг, продовживши строк погашення кредиту в розмірі $ 28,6 млн з 2014 р. на 2015-2017 рр.., а термін виплати процентів у розмірі $ 8,4 млн перенести з поточного на наступний рік. «Ціни на квартири в гривні виросли на 30 %, а в іноземній валюті знизилися на 25 %», — додає заступник генерального директора компанії Т.М.М. з маркетингу та стратегії Олексій Говорун.

Сьогодні на ринку працюють дві категорії забудовників: одні фіксують ціни на нерухомість в іноземній валюті, інші встановлюють їх у національній валюті, говорить почесний президент девелоперської компанії «Ліко-Холдинг» Ігор Лисов. «Близько 60% київських девелоперів встановлюють ціни з прив'язкою до долара»,— пояснює він.

Подорожчання нерухомості відлякує покупців. За даними компанії ARPA Real Estate, в серпні в столиці було зареєстровано 1,18 тис. угод купівлі-продажу житла, з яких 700 — на первинному ринку. Це практично вдвічі менше у порівнянні з минулим роком.

«У серпні 2013 р. в столиці було реалізовано 3,1 тис. квартир, з яких 1,7 тис. — у новобудовах», — додає керуючий директор компанії Михайло Артюхов.

Ситуація істотно не покращилася і у вересні. Директор з маркетингу великої київської компанії-забудовника пояснює, що покупці бояться вкладати свої заощадження в новобудови, оскільки не впевнені, що вони будуть введені в експлуатацію.

«До нас в офіс кілька разів прибігали перелякані власники квартир з питанням, чому на будмайданчику протягом декількох днів не працює кран»,— розповідає співрозмовник видання.

За його словами, відлякують покупців і курсові гойдалки. «У нас була ситуація, коли потенційний власник квартири ледь не відмовився від угоди: у валюті ціна на житло не змінювалася, але у гривні за день воно подорожчало на 70 тис. грн», — зазначає співрозмовник.

Через коливання курсу зараз не діють і маркетингові інструменти забудовників. За словами директора з маркетингу та продажу ЖК RiverStone Ангеліни Деревльової, якщо в минулому році половина клієнтів компанії при купівлі житла користувалися виплатою, то зараз - менше 10%.

Т.М.М. вчинила правильно, зафіксувавши ціни в гривні, вважає керуючий партнер інвестиційно-банківської компанії Standart NV Investment Banking Карен Чифталарян. Він пояснює, що хоча зараз компанія і несе збиток, вона може обслуговувати кредити. Якщо девелопер підвищить ціни на житло у зв'язку з падінням курсу гривні, то нерухомість буде важко продати, вважає він. «Така ситуація може призвести до банкрутства», додає він.

Будівництва будуть зупинятися, прогнозує Лисов. «Близько 5 % будмайданчиків можуть бути заморожені», додає директор проектної групи «Архіматика» Олександр Попов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48