У понеділок котирування долара на міжбанку впритул наблизилися до 15 гривень. Не рятують навіть оголошені Нацбанком валютні аукціони, на яких регулятор продає американську валюту по 13,50 грн, пише «Комсомольська правда в Україні».

За словами експертів, до «дешевих» доларів від НБУ має доступ лише кілька банків, інші вимушені купувати їх на міжбанку. Виходить, що зараз там утворилося два курси, які відрізняються мало не на півтори гривні.

«НБУ в ручному режимі відбирає учасників аукціону та забороняє іншим банкам подавати заявки,— пояснює економіст Олександр Охріменко.— Вийшло, що ці аукціони і курс долара тільки для обраних. Як результат, купують валюту за пільговим курсом на аукціоні, потім ті ж банки перепродають її за більш високим курсом на ринку. І це тільки стимулює девальвацію. НБУ втратив контроль над валютним ринком і повернув часи 90-х років, коли було два курси: для обраних і для всіх інших».

На готівковому ринку ситуація така ж. Багато банків виставили курс продажу 13,5 грн, але купити за такою ціною валюту неможливо. У столиці на вихідних у деяких вуличних обмінниках долар приймали по 14,00 грн, а продавали по 14,39 грн. Дорого, зате у них була валюта.

З дефіцитом валюти на готівковому ринку Нацбанк вирішив боротися обмеженнями. З 23 вересня в дію вступає положення, згідно з яким протягом доби одна людина не зможе купити іноземної валюти на суму, що перевищує 3 тисячі гривень.

В НБУ обіцяють, що впровадження подібних заходів має тимчасовий характер і вони будуть скасовані відразу після мінімізації негативних факторів на валютному ринку.

Закручуючи гайки на готівковому ринку, Нацбанк допомагає розгойдувати курсові гойдалки і емісією гривні. Згідно з офіційними даними, з початку року монетарна база, а це фактично чиста емісія, зросла на 34,2 млрд грн, або на 11%.

Ще однією проблемою фінансової системи експерти називають те, що населення винесло з банків 52 млрд грн. А рефінансування банків від НБУ склало 39 млрд грн. Збільшувати ці обсяги не дозволяє МВФ. Ось 13 млрд грн як раз і не вистачає зараз банківській системі, щоб стабільно працювати.

Природно, в такій ситуації зростають ціни.

При курсі 12 грн за долар Мінфін прогнозував інфляцію на рівні 19-20%. Якщо долар буде коштувати дорожче, то і зростання цін буде вищим. Але це тільки офіційна інфляція.

Як каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, інфляція зазвичай розраховується по товарах і послугах, які споживають люди з низьким доходом. Вони практично не купують імпортні товари. А для людей із середнім і високим статком, які купують імпорт, ціни зростуть більше. Тобто чим більше у вашому споживчому кошику імпортних товарів, тим більше особисто ви відчуєте красу дорогого долара.

Незважаючи на те, що 3000 грн на день для купівлі валюти, на думку НБУ, є достатньою сумою, іноді бувають ситуації, коли вам потрібно більше доларів або євро. Поки що передбачається три легальних способи їх придбання.

Перший — це купівля валюти для погашення валютного кредиту. Тут все по-старому — Нацбанк дозволив купувати валюту на суму до 15 тисяч гривень на добу.

Другий — якщо валюта в банках з'явиться, то ніхто вам не завадить обійти кілька обмінних пунктів та придбати в кожному з них по 200 доларів.

Третій — ви можете взяти з собою потрібну кількість знайомих з паспортами та придбати в одному місці валюту виходячи з того, що кожному її продадуть на 3000 грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42