Підривати довіру до банківської системи - небезпечно. Таку думку Forum'у висловив екс-член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи зменшення НБУ максимальної суми продажу готівкової іноземної валюти одній особі протягом одного операційного (робочого) дня до еквівалента, що не перевищує три тисячі гривень.

«Обмеження не зміцнює довіру до банківської системи. І сьогодні головне - не коментар чергового кроку Національного банку, який тільки підриває чомусь довіру до банківської системи. Необхідно розробити реальний комплекс заходів з відновлення довіри до банківської системи. Адже головна проблема - підрив довіри, який відбувся з низки причин, у тому числі, пов'язаних з кроками НБУ», - заявив він.

Горбаль підкреслив, що триває відтік ліквідності, грошей з банківської системи. «Існує криза неплатежів між підприємствами. І якщо подивитися загальні цифри, включаючи НБУ, то здавалося б, що все має працювати добре. А міжбанк не на тому рівні, як раніше. На чорному ринку, сірому ринку ми бачимо курс, який суттєво відрізняється від курсу НБУ і курсу міжбанківського. Все це тільки дестабілізує ситуацію», - додав він.

Він упевнений, що необхідно напрацювати стратегію порятунку ситуації. «Правильної стратегії, напевно, немає. Якщо раніше події ми могли пояснювати АТО, війною, то зараз - на це списувати все складніше. Тим більше, що є мирний план, і ми віримо, що його будуть дотримувати - є складова, яка стала більш-менш зрозумілою. Є можливість здійснювати деякі розрахунки для відновлення довіри до банківської системи. Це потрібно серйозно розглядати як керівництву НБУ, так і керівництву держави», - підкреслив він.

Горбаль підкреслив, що потрібно діяти максимально швидко. «У нас йде виборча кампанія. Вона може ще більше підірвати і без того знищену довіру», - попередив він.

«Потрібно сідати, залучати фахівців із парламенту, з минулих скликань ВРУ і проводити «мозкові штурми». Також провести зустрічі з банкірами. Проблему треба піднімати вище. Її повинні розуміти всі. Це питання національної безпеки», - підсумував Горбаль.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

117