В Україні увімкнено друкарський верстат. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова підкомітету з питань податку на прибуток підприємств Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, народний депутат України (ПР) Олександр Долженков.

«Обсяг грошової маси нинішнього року збільшився на суму близько 30 мільярдів (гривень - Ред.). Це означає, що зараз фактично друкують гроші», - заявив він.

Парламентарій додав, що збільшення обсягу грошової маси на суму близько 30 мільярдів гривень свідчить про те, що НБУ емісією закриває «дірки» в бюджеті.

«НБУ фінансує потреби держбюджету за рахунок перерахування цих грошей прямо або НАК «Нафтогаз», або Держказначейству для здійснення тих чи інших платежів. Це (емісія, - Ред.) невиправдано дестабілізує ситуацію на валютному ринку», - зазначив Долженков.

«За законами економіки емісія грошей повинна супроводжуватися зростанням товарної бази, коли йде підвищений попит, збільшені темпи товароматеріального споживання, і т.д., відповідно, НБУ здійснює збільшення грошової маси, не провокуючи штучний дефіцит, подорожчання валюти. У нас же відбувається емісія, яка кваліфікується за законотворчими догмами, як сума, що розраховується НБУ за плановими показниками. Є така стаття дохідної частини бюджету. Це додаток №1 - неподаткові надходження. Вони складають щоквартально суму близько 5 мільярдів гривень», - пояснив він.

Нардеп підкреслив, що головною причиною дестабілізації ситуації на валютному ринку є політична ситуація в Україні, а також політика НБУ, пов'язана з гнучким валютообмінним курсом. «Ми не готові в нинішніх умовах підтримувати гнучкий валютообмінний курс, тому й маємо різницю курсу гривні до долара на 50 копійок упродовж дня», - акцентував Долженков.

За даними НБУ, в серпні 2014 року грошова маса збільшилася на 2,9% або на 26,9 млрд грн. Одночасно з цим зросла й кількість готівкової гривні - за серпень приріст склав 87 млн грн. В цілому ж з початку поточного року обсяги готівкової гривні збільшилися на 21,8%.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29