Умови мінських угод дозволяють отримати достатній рівень самоврядування для Донбасу з одного боку, а з іншого - гарантують територіальну цілісність країни. В першу чергу їх мають підтримати мирні жителі Донбасу і решти України.

Про це заявив колишній в.о. прем'єр-міністра України Сергій Арбузов в інтерв'ю агентству РІА «Новости».

«Мирний процес йде, незважаючи на всі заяви, які звучать останнім часом. Україна виконує свою частину домовленостей, хоча, дійсно, не бракує охочих їх зірвати. Потрібно розуміти, що вибори, котрі наближаються, накладають свій відбиток на риторику політиків», - зазначив Арбузов.

На його думку, на стороні ДНР і ЛНР також йде певна боротьба за вплив у майбутніх органах влади і теж звучать гучні заяви проти домовленостей. Насправді ж, за словами екс-глави уряду, «війна до переможного кінця» неможлива для жодної зі сторін.

«Хочу, щоб мене почули мої земляки. Я розумію те неоднозначне ставлення, що сформувалося у них до нинішньої київської влади. Але миру, хай і лихому, немає альтернативи. Мільйонні міста без світла, води та опалення в морози - це гуманітарна катастрофа в центрі Європи.

Умови мінських угод дозволяють отримати достатній рівень самоврядування для Донбасу з одного боку, а з іншого - гарантує територіальну цілісність країни. Тому я вважаю, що всім учасникам конфлікту варто їх підтримати. І в першу чергу їх мають підтримати мирні жителі Донбасу і решти України», - заявив Арбузов.

За його словами, продовження війни стане смертельним вироком для економіки України, ослабленою політичним протистоянням і торговими суперечками з сусідами.

«За підсумками року Україну чекає приблизно 10-відсоткове падіння ВВП, зростання цін більш ніж на 20%. Наша національна валюта девальвувала з початку року приблизно на 40% - це світовий рекорд. Буквально днями в Financial Times наводили дані МВФ, згідно з яким при курсі 12,5 UAH/USD лише банківському сектору знадобиться допомога не менше 5 % валового внутрішнього продукту. В Україні ж зараз курс більше 14 UAH/USD, а це означає неминучий крах фінансової системи вже в найближчому майбутньому. Слідом за цим - офіційний дефолт держави, який принесе за собою стрімке падіння рівня життя більшості населення, закриття тисяч підприємств, масове безробіття», - застеріг політик.

Нагадаємо, 19 вересня учасники контактної групи з урегулювання ситуації в Україні підписали меморандум в Мінську, що передбачає припинення застосування зброї обома сторонами конфлікту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом