Близько 9 мільйонів сільських жителів змушені пити воду, забруднену відходами хімічної промисловості і стічними водами, насичену нітратами. Екологи і фахівці комунальної сфери відзначають, що сьогодні потрібні кардинальні зміни у державній політиці щодо забезпечення водою. Мова йде не тільки про посушливі регіони, але і про центр, північ і навіть захід України.

У рейтингу за забрудненням води Україна входить в двадцятку лідерів. Особливо болючою ця тема є в селах. Тут у двох третин сільських жителів немає водопроводу, і вони користуються водою з колодязів і копанок глибиною від півтора до шести метрів. У цієї рідини дуже часто є значне відхилення від норми.

«У деяких регіонах відхилення води від норми сягає 70-80%. З багатьох криниць на території України воду черпати вже не можна. І незабаром, якщо політика держави у сфері водопостачання не зміниться і не стане послідовною, на місці родючих земель буде... пустеля», - зазначив ректор Інституту екології людини Михайло Салюта.



Науковець розповідає, що часто сільські жителі виривають колодязі без урахування течії ґрунтових вод, а тому нерідко нечистоти потрапляють і в питну воду. В результаті, кожен десятий колодязь - отруйний. Зростає ризик онкологічних захворювань. Але це лише вершина айсберга. У групу ризику потрапляють і ті люди, які користуються централізованим водопостачанням.

«Більшість сільських водопроводів побудовано і прокладено ще в радянський час. Зараз всі вони знаходяться на балансі сільських та селищних рад. Коштів на утримання систем, на їх поточний та капітальний ремонт не вистачає. Тому водопостачання проходить з перебоями. І СЕС постійно наголошує, що вода не відповідає санітарним нормам», - зазначив начальник Українського об'єднання сільського комунального господарства «Укрсількомунгосп» Володимир Хоменко.

Фахівець зазначає, що забруднена питна вода - це проблема не одного села, а цілої країни. Тому вирішувати її потрібно на рівні держави. Володимир Хоменко пропонує конкретні кроки: почати розвиток центрального водопостачання в селах і створити умови для інвесторів, охочих вкласти гроші в українське село. Зі своїми пропозиціями комунальники приєдналися до політичної партії «Всеукраїнське аграрне об'єднання «ЗАСТУП», яка єдиною серед вітчизняних політсил визначила серед пріоритетів розвиток села та поліпшення якості життя населення.

«У нас вже є реалізований приклад інвестиційного проекту. В селі Семенівка Запорізької області була побудована сучасна система водопостачання. Як наслідок, селяни отримали якісну питну воду, знезаражену озоном, яку можна споживати з-під крану; безперебійне забезпечення водою, нормальний тиск у водопровідній мережі. За три роки кількість захворювань значно зменшилася», - підкреслив один з лідерів партії «ЗАСТУП» Володимир Хоменко.

За словами Володимира Хоменка, для того щоб реалізовувати інвестиційні проекти, необхідно отримати згоду сільських/селищних рад та включити в тариф на воду інвестиційну складову, що гарантує повернення інвестору вкладених коштів. А селяни замість небезпечного колодязя отримають живу воду з-під крану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47