Впровадження енергоефективних заходів сьогодні дасть можливість скоротити споживання газу на 50% протягом найближчих 10 років. Про це в ході X Українського муніципального форуму повідомив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук, повідомляє прес-служба агентства.

За словами Савчука, на найближчу перспективу урядом для стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів планується компенсація 20% вартості електричних та твердопаливних котлів. Також відпрацьовується механізм заохочення інвесторів до заміщення газу при виробництві тепла в ЖКГ і бюджетної сфери, а саме встановлення премії за скорочення споживання і заміщення газу.

«За попередніми розрахунками, реалізація вжитих заходів та вищезазначених ініціатив дозволить за 4-5 років забезпечити теплогенеруючі компанії та населення газом власного видобутку. Згодом, у 2025 році, для населення потрібно буде лише 8,4 млрд кубометрів газу, а для ТКЕ і бюджетної сфери - 4,6 млрд кубометрів газу. Газ, що звільниться, може піти на потреби промисловості. Це наша мета», - підкреслив Савчук.

Для досягнення переломних змін і наближення нашої держави до європейських стандартів енергоспоживання, на думку голови агентства, необхідно прийняти два стратегічних документи. Перший - Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, який запровадить в Україні європейські механізми збільшення частки використання альтернативних джерел енергії в кінцевому енергоспоживанні. Другий - Національний план дій з енергоефективності до 2020 року, який передбачає європейські механізми скорочення кінцевого енергоспоживання в промисловості, транспорті, житловому секторі та сфері послуг.

«Впровадження комплексу озвучених ініціатив в поєднанні з уже прийнятими заходами і ефективною комунікаційною політикою в недалекому майбутньому дозволять досягти Україні точки енергетичної незалежності», - зазначив голова агентства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом