З березня і до 18 вересня включно за допомогою у працевлаштуванні до Державної служби зайнятості звернулися 11707 громадян з числа внутрішніх переселенців. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявила заступник начальника управління організації обслуговування населення Державного центру зайнятості Валентина Плачинда.

Переважна більшість з них - мешканці Донецької та Луганської областей (10404 людини).

«Найчастіше люди зверталися за допомогою до служби зайнятості Києва, а також Дніпропетровської і Харківської областей», - повідомила чиновниця.

За її словами, реально працевлаштувати вдалося лише трохи більше 2 тисяч осіб, отримали статус безробітного 6,4 тисячі громадян, і відновили статус безробітного, з відповідною державною допомогою, понад 5 тисяч осіб.

Як заявила Плачинда, зважаючи на екстремальні обставини були внесені зміни в українське законодавство, що дозволяють значно спростити процедуру реєстрації, а також скоротити перелік документів для переселенців, необхідних для подання в Службу зайнятості. Найбільш поширена проблема для внутрішньо переселених громадян - відсутність у них трудових книжок, оскільки далеко не всі встигали звільнитися з попереднього місця роботи належним чином.

Крім відсутності роботи на новому місці проживання за фахом, внутрішні переселенці стикаються з відсутністю житла. За словами Плачинди, в базі даних Держслужби зайнятості є заявки від 1,5 тисяч роботодавців, які готові надавати новим працівникам дах над головою, проте мова йде про койко-місця, з мінімальним рівнем комфорту і зручностей.

Водночас чиновниця заявила, що не володіє офіційними відомостями про випадки, коли роботодавці відмовляють претендентам саме з тієї причини, що вони - виходці з Донецької та Луганської областей.

«У нас таких даних немає, однак, якщо подібні випадки дійсно є - про них потрібно негайно інформувати Державну службу зайнятості. Це однозначно дискримінація, і за такі порушення треба карати», - заявила чиновниця.

Як раніше повідомляв ForUm, число внутрішніх переселенців в Україні досягло 275 тисяч чоловік.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом