Система роботи Міністерства оборони України породжує корупцію і незадовільну роботу відомства під час воєнних дій. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив політичний аналітик Володимир Золотарьов.

«В Україні багатошаровий бюрократичний апарат, багато етапів проходження документів. Відомства самі не знають, яку кількість коштів вони мають у розпорядженнгі. Гроші приходять різними способами, приписані до різних цілей. В одній ситуації враховуються тільки ці гроші, в іншій - кошти з інших джерел. Це дуже хитромудра система, яка зроблена для породження корупції», - сказав Золотарьов.

Він зазначив, що Міноборони не змогло освоїти кошти в той час, як українські військові гостро мали потребу в засобах індивідуального захисту та зброї.

«Міноборони не змогло освоїти кошти, тому потрібно розуміти, що відомство створювалося в ситуації, коли не було війни. Воно не розраховане на війну. Процедура закупівлі зброї за тендерами дуже болісна, що під час війни до смерті подібно. Так робити не можна. Ці процедури були придумані в мирний час для мирного часу. І вписатися у ситуацію відомство не може, тому необхідним є реформування і спрощення. Аж до дозволу купівлі спорядження (але не зброї) на місцях», - вважає Золотарьов.

Експерт навів приклад США.

«Там бюджет міністерства оборони США більший, ніж весь бюджет України. У Вашингтоні довго розбиралися, чому це відомство працює незадовільно, і вирішили, що люди на місцях знають краще, що потрібно їхнім підрозділам. Їм виділяли кошти на рахунки. У нас теж потрібно так зробити, інакше, ці гроші «гулятимуть». Від них будуть потихеньку «відкушувати», красти. Корупція буде, а результату немає», - зазначає аналітик.

Нагадаємо, 29 серпня заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук повідомив, що, починаючи з квітня, Кабмін виділив із резервного фонду держбюджету на оборону країни 18 млрд грн. 11 вересня Міноборони розповсюдило прес-реліз, в якому повідомлялося про отримання з бюджету 11,7 млрд грн.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26