Розписувати бюджет на наступний рік неможливо без розуміння необхідних даних, таких як інфляція та ціна на газ.

Таку думку висловив Forum'у політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Ми розписуємо бюджет, у той час як у нас зруйновані джерела бюджетування, тому треба спочатку розібратися з цим. Як можна будувати бюджет, якщо ми не знаємо, якою буде інфляція, ціна на газ, які будуть надходження», - зазначив він.

«Ми ніколи не вкладалися в бюджетний розклад, коли процес має починається 1 вересня. Як завжди - справжній бюджет буде зверстано до Нового року. Тому що ми не знаємо, якою буде зимова ціна на газ, а від цього залежить інфляція й основні бюджетні видатки», - пояснив Небоженко.

На думку політолога, уряд планує залучити іноземну фінансову допомогу під час формування проекту бюджету на 2015 рік.

«Я думаю, він (Арсеній Яценюк - Ред.) розраховує на якісь зміни. Найімовірніше, це буде західна допомога, яка підтримуватиме наш бюджет «на плаву», - сказав політолог.

При цьому Небоженко висловив думку, що бюджет на наступний рік розглядатиме і затверджуватиме новий склад Верховної Ради.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді ухвалити проект Державного бюджету на 2015 рік після внесення змін до податкового та бюджетного законодавства. Проте ВР відмовилася внести до порядку денного сесії пакет урядових законопроектів, які стосуються реформування Бюджетного і Податкового кодексів.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом