Стан справ з реалізацією домовленості про припинення вогню на Донбасі крихкий. Про це заявив постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін у відповідь на доповідь глави Спеціальної наглядової місії (СНМ) ОБСЄ Ертугрула Апакана на засіданні постійної ради ОБСЄ щодо ситуації в Україні, повідомляє прес-служби Міністерства закордонних справ Росії.

«Згодні, що протокол Контактної групи 5 вересня є важливим кроком у процесі мирного врегулювання кризи в Україні. Разом із тим стан справ з реалізацією домовленості про припинення вогню дуже крихкий. Її в цілому дотримують. Але є й численні інциденти, в яких сторони звинувачують один одного. Про це також йдеться в доповідях СММ. Важливо, щоб ці інциденти не розрослися до масштабних і не призвели до відновлення бойових дій. Відзначаємо запевнення сторін, що у них немає намірів зірвати перемир'я. Будемо уважно відстежувати ситуацію», - сказав Келін.

Він різко засудили подію 14 вересня, «коли спостерігачі ОБСЄ кілька разів потрапили під обстріл з боку українських силовиків». Також Келін підтримав заклик посла Апакана до сторін про необхідність гарантувати безпечні умови для роботи спостерігачів ОБСЄ. При цьому Келін зазначив, що українська сторона визнала, що має проблеми з контролем за діями своїх військових.

«У звітах СММ зазначається, що обидві сторони конфлікту мають проблеми з контролем за діями своїх військових . Це, фактично, визнає й українська сторона. Самі за себе говорять рішення про розформування деяких добровольчих каральних батальйонів і запуск кримінального розслідування», - зазначив він.

Крім цього, постійний постпред РФ при ОБСЄ закликав СММ сприяти розслідуванню катастрофи «Боїнга-777».

«СММ також не можна забувати і про сприяння розслідуванню катастрофи з малайзійським Боїнгом. Ми рішуче наполягаємо на всебічному, незалежному і транспарантному міжнародному розслідуванні. На жаль, воно затягується», - сказав Келін.

Як раніше повідомляв ForUm, 5 вересня в Мінську на переговорах контактної групи між представниками України, самопроголошених ДНР та ЛНР за участю ОБСЄ підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18:00 п'ятниці, 5 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом