Кількість вбивств цього року, порівняно з минулим, зросла більш ніж у півтора разу. Про це, як пише газета «Взгляд», свідчить статистика, розміщена на сайті Генпрокуратури.

Однак перший заступник голови Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, народний депутат Геннадій Москаль стверджує, що насправді кількість убивств є набагато більшою.

«Зростання в п'ять або шість разів. Ця інформація з єдиного реєстру досудових розслідувань», - розповів Москаль. Нардеп пов'язує це з тим, що відбувається в зоні АТО, оскільки випадки загибелі людей, розстріли військових, цивільних реєструють саме як убивства.

«Поки буде тривати так звана АТО або війна, або громадянська війна, зростатиме кількість незаконної зброї», - зазначив Москаль.

Народний депутат, генерал-полковник міліції Микола Джига переконаний, що зростання злочинності спостерігається і на решті частини країни. На його думку, причин дві: поява незаконних збройних формувань і спад авторитету міліції.

«По-перше, після подій, які відбулися в січні-лютому, з'явилися незаконні воєнізовані угруповання, які дозволяють собі перевищувати ті повноваження, які вони, може, мають або не мають», - зазначив Джига, додавши, що озброєні люди вриваються у будинки чиновників.

«Тобто, міліцію принизили. І з того часу ніяких змін у системі Міністерства внутрішніх справ не відбулося. Щодо реформування, щодо зміцнення її авторитету, щодо захисту міліції», - пояснює нардеп.

До цього він додає ще один фактор - страх суддів перед учасниками добровольчих батальйонів.

«Приклад: затримують у Києві збройну банду з автоматичною зброєю, з гранатами, і приводять до суду, щоб заарештувати. Суд відпускає їх, тому що суд сьогодні також боїться цих добровольців, цих батальйонів, різних секторів», - обурений Джига.

Він упевнений, що сьогодні правоохоронна система та закони не працюють. І якщо ситуація не зміниться, то можна буде очікувати подальшого зростання грабежів, розбоїв, убивств.

Ще однією причиною зростання злочинності в недалекому майбутньому нардеп називає плачевний стан економіки.

«Якщо не працюватиме економіка, якщо не буде збільшуватися кількість робочих місць, якщо буде падіння рівня життя людей, злочинність зростатиме. Буде зубожіння народу. А зараз набирає темпи ця тенденція», - припускає Джига.

Нардеп упевнений, що нинішня влада провокує падіння економіки: «Якщо банки будуть розвалюватися, як зараз розвалюються, людям не віддаватимуть депозити... Низка проблем, породжених нинішнім керівництвом країни, призведе до спаду економіки», - вважає Джига.

Видання зазначає, що падіння економіки призведе до сплеску майнової злочинності - крадіжок, грабежів, викрадення машин. «Це закономірний процес у суспільстві, де не працює економіка. Варто зазначити, що з січня кількість грабежів у країні вже зросла на 30%», - пише газета.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

278