Понад чверть українців вважають, що, починаючи з літа 2014 року, матеріальні умови їхніх сімей значно погіршилися.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявила кандидат соціологічних наук, молодший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Віталіна Буткалюк, посилаючись на дані соцопитування «Українське суспільство-2014. Стан і динаміка змін», проведеного інститутом у липні поточного року.

За її словами, матеріальні умови сімей трохи покращилися у 4,5% респондентів, у 0,8% - вони значно покращилися, залишилися такими ж у 35%, значно погіршилися у чверті і трохи погіршилися у 32,1%.

Вона зазначила, що матеріальне становище погіршилося більш ніж у половини жителів країни.

«Хочу зазначити, що тенденція низького рівня життя та постійне погіршення матеріальних показників спостерігається не тільки за останній рік. Це в принципі характеристика останніх 20 років незалежного етапу розвитку країни. Тобто ця тенденція низького рівня життя має хронічний характер», - додала вона.

Також, за її словами, більшість українців зазначають, що у них немає заощаджень, на які можна було би прожити хоча б рік, у разі непередбачених обставин.

«Впевненості у майбутньому характеризують заощадження, які здатні підтримувати добробут хоча б протягом якогось часу. У респондентів запитали, чи вистачає (у них. - Ред.) заощаджень, які зможуть підтримати їх хоча б протягом року, у разі втрати роботи або якихось непередбачених обставин. Такої можливості немає у 75,9% респондентів», - підкреслила Буткалюк.

Також згідно з дослідженням, не мають можливості купувати найнеобхідніші продукти понад чверть респондентів, необхідного одягу не вистачає кожному п'ятому респонденту, можливості харчуватися за своїм смаком - більше 43%, необхідної медичної допомоги - майже половині респондентів, незадоволені своєю роботою - 42,3%.

Крім того, за її словами, можливості повноцінно проводити відпустку не має 55,3% респондентів, впевненості у власному майбутньому не вистачає більш ніж 66%.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30