Державний бюджет на 2015 рік буде прийнято під Новий рік або в січні. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив політик, народний депутат України кількох скликань Тарас Чорновіл.

«Бюджет досі не переданий в парламент з двох причин. Одна з яких є і приводом, і причиною. Формально Кабмін заявив, що ВР не прийняла ряд необхідних законопроектів, без яких неможливо нормально реформувати економіку України, утримувати фінансову систему, і будь-який бюджет буде провальним. Аргументи правильні, але інша справа, чому ці законопроекти не були підготовлені раніше, не подавалися до виборчої кампанії. І я не особливо впевнений, що Кабмін був сам готовий жити за новими правилами - там багато дивних кадрових рішень тощо», - зазначив Чорновіл.

Політик підкреслив, що більш серйозна причина відсутності проекту бюджету на 2015 рік полягає в неможливості прогнозувати його параметри і обставини, що впливають на виконання бюджету. «Кабмін був готовий будувати бюджет на основі курсу, трохи нижчого за нинішній. Але немає ніякої впевненості, що далі буде з гривнею, які будуть розміри інфляції. Впевненості в показниках немає. До того ж, зависла ситуація: у нас ні війни, ні миру. Порошенко намагається стабілізувати ситуацію законами щодо Донбасу, але РФ робить кроки, від яких ще кілька зон можуть стати кривавими», - пояснив він.

«Думаю, Кабмін хоче максимально відтягнути час, поки не побачить склад наступного парламенту і чи залишиться цей уряд, а також оцінити реальне положення справ на кінець року щодо бойових дій. Крім того, мати хоч якусь можливість оцінити розміри падіння виробництва України. А прогнози невтішні. Сьогодні немає чітких параметрів, на яких можна побудувати бюджет», - зазначив Чорновіл.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

76