Національний банк України відмовився від заморожування курсу готівкового долара. Про це «КП в Украине» заявив економіст Олександр Охріменко.

«Керівництво НБУ, минулого тижня, дало безглузду вказівку банкам, встановити курс продажу доларів в обмінниках, не вище 12,9 грн, - зазначає він. - При цьому керівництво НБУ погрожувало «порвати, як бобик грілку», того, хто не виконуватиме цю незаконну вимогу. Вони чомусь вирішили, що якщо тримати курс в обмінниках явно абсурдний, то «чорний валютний ринок» злякається і почне продавати валюту. Але, виявилося усе навпаки. У банки взагалі перестали нести валюту для обміну, а на чорному валютному ринку курс долар зріс до 14,5 грн».

За його словами, після наради з банкірами 17 вересня керівництво НБУ нарешті скасувало своє усне рішення.

«Як результат, сьогодні, 18 вересня, банки змогли виставити більш-менш ринкові курси купівлі-продажу готівкової валюти. Хоча, тепер їм доводиться наздоганяти чорний валютний ринок. А ви самі знаєте, немає нічого гірше, ніж доганяти і втікати. Якщо на чорному валютному ринку готівковий долар купують за курсом близько 14 грн, а продають - 14,5 грн, то банки поки що тримають курс 13-13,5 грн. Тому, готівкова валюта продовжує йти на чорний валютний ринок. А МВФ і НБУ робить вигляд, що все під контролем й усе йде за планом», - підсумував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191