Якби в Україні діяли принципи народовладдя, країна змогла б уникнути кровопролиття і в Києві в лютому 2014 року і на Донбасі, впевнений лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

Про це політик розповів в інтерв'ю виданню «Аргументи і факти в Україні».

На думку Медведчука, щоб зробити постійним тимчасове припинення вогню, необхідно в першу чергу зрозуміти: усі проблеми, які сьогодні накопичилися в країні: політичні, соціально-економічні, гуманітарні - мають спільний корінь. «Це безконтрольність влади, породжена відсутністю реального народовладдя. До тих пір, поки народ не отримає право керувати країною і необхідні правові інструменти для цього, нічого не зміниться», - підкреслив Медведчук.

Крім того, політик підкреслив, що країна змогла б уникнути протистояння і кровопролиття і в Києві в лютому 2014 року, і на Донбасі, якби в Україні діяли принципи народовладдя.

«Всі стратегічно важливі для країни рішення має приймати народ. Вибір вектора інтеграції та об'єднання в блоки, конституційний лад, форма правління - ці питання має право вирішувати тільки народ. Якщо ж це право узурповане владою, то конфлікт неминучий. Згадайте - з чого починався Євромайдан 2013 року? Після рішення уряду призупинити процес підписання Угоди про асоціацію з ЄС на вулиці вийшли люди, які хотіли, щоб Україна вступила в Євросоюз. Розгін міліцією мирного протесту вночі 30 листопада (до речі, «Український вибір» першим засудив дії влади) призвів до того, що майдани спалахнули по всій країні. Свавілля влади стало останньою краплею, що переповнила чашу народного терпіння», - сказав лідер «Українського вибору».

Своє ставлення до євроінтеграції політик не змінив і вважає, що підписати Угоду на тих умовах, які запропонували Україні як суб'єкту міжнародних відносин означає втратити економічну і політичну незалежність.

«Уряд камікадзе» взяв на себе відповідальність за цей крок. І який результат? Наші виробники вийшли на європейський ринок? Ні, і в найближчі роки не вийдуть.

Може, вдалося побороти корупцію? Знову-таки ні. Старі тіньові схеми залишилися, змінилися лише «наглядачі». Ефективний антикорупційний закон не прийнятий. Все, що нам обіцяли євроінтегратори, не виконано. Зате знищена економіка, розірвані відносини з нашими стратегічними партнерами з країн МС», - зазначив Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22