Намагаючись залатати дірки в бюджеті, уряд навмисно знищує соціальне страхування України. Про це ForUm'у заявив голова Комітету ВР з питань соціальної політики та праці, народний депутат України Петро Цибенко.

«Проект держбюджету повинен був опинитися в парламенті ще в понеділок, 15 вересня. Але ні прем'єр-міністр, ні голова ВР - анічичирк. Мовчать. Начебто і не знають про це», - заявив він.

Цибенко вважає, що документ досі не розроблений урядом. «Я не бачив документ. Його, очевидно, не існує. Тим більше що прем'єр поставив умову: треба прийняти кілька законів, щоб проект був поданий на розгляд ВР. Як ніби Конституція не зобов'язує його це зробити без будь-яких умов», - обурився нардеп.

«Ясна річ, у цьому бюджеті соціалка буде повністю принесена в жертву війні та іншим державним інтересам. Зараз має місце те, що не дозволяв собі жоден прем'єр або президент - почали свідомо і цілеспрямовано знищувати систему соціального страхування», - акцентував глава профільного комітету парламенту.

Він також зазначив, що уряд намагається кошти соцстраху розчинити у загальному державному бюджеті. «Багато українців навіть не знають, що пенсії в Україні платить не держава, а Пенсійний фонд. Часто люди думають, що отримали державну допомогу по безробіттю. А це виплата Страхового фонду. Регресні, лікарняні та інші виплати фінансуються страховими фондами. І гроші не державні, а відстрочені людьми на чорний день, на випадок безробіття, хвороби, каліцтва тощо», - пояснив він.

«Уряд намагається об'єднати чотири страхових фонди. Це нерозумно. Так робити не можна», - підкреслив парламентарій. «Але головне - намагаються забрати страхові гроші з бюджетів фондів державного бюджету. Тоді не буде зрозуміло, де копійка страхова, а де державна. І все буде використовуватись для латання дірок у бюджеті... Знищення системи соціального страхування - повна катастрофа. А це намагаються зробити. Я, як голова комітету, вже звернувся до Президента з листом, в якому апелюю, що не можна цього робити. А також - до національного координатора Міжнародної організації праці, з листом, в якому звертаю увагу європейського суспільства на проблему», - поінформував нардеп.

За його словами, посилює проблему і ризик неприйняття держбюджету на наступний рік до 1 січня 2015 р. «Тоді буде діяти бюджетний розклад. А це ручне управління, те, про що мріє будь-прем'єр. Адже він тоді господар державної кишені. Але було б ще, що розподіляти», - підсумував Цибенко.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді прийняти проект Державного бюджету на 2015 рік після внесення змін до податкового та бюджетного законодавства. Але ВР відмовилася внести до порядку денного пакет податкових та бюджетних реформ Кабміну.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом