Навіть якщо парламент прийме умови Кабміну і внесе зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, вони не зможуть бути використані для складання держбюджету на 2015 рік. Про це в коментарі Forum'у повідомив голова підкомітету з питань бюджетної політики Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Чорноволенко.

«Проект бюджету вже мав бути внесений до парламенту (до 15 вересня, - Ред.). Позиція уряду, що спочатку потрібно за зміни в Бюджетний кодекс проголосувати, за зміни в податкове законодавство - абсурдна. Вона суперечить чинному законодавству. Зміни, щоб вони запрацювали з 1 січня 2015 року, потрібно було вносити до 1 липня 2014 року. І навіть якщо ми приймемо запропоновані КМУ зміни, то згідно із законом, вони можуть бути використані для складання бюджету вже на 2016 рік», - пояснив він.

Парламентарій наголосив, що аналізувати бюджетні розробки уряду щодо чергового скорочення витрат на соціалку, можна лише маючи документ. «Але те, що пишуть у ЗМІ, - це дійсно жахливо. І головне - безглуздо», - заявив Чорноволенко.

«З того, що я знаю, виходячи з тих законів, які внесені до ВР, - зміни до Бюджетного кодексу матимуть вкрай негативні наслідки для місцевих бюджетів, у тому числі столичного. Сподіваюся, ВР не прийме їх. Більш того, зміни в Податковий кодекс суперечать змінам до Бюджетного кодексу. Потрібно сідати і рахувати», - додав нардеп.

За його словами, у запропонованих КМУ змінах у податкове законодавство є небезпечні моменти. «Прем'єр-міністр нібито хоче зменшити податок на доходи фізичних осіб до 60% з 100% за всіма областями, крім Києва, де планується зниження з 50% до 20% й одночасно надається компенсація, оскільки вноситься 10% податку на прибуток підприємств недержавної форми власності. Але проблема в тому, що, наприклад, у Києві, зменшивши доходи з фізосіб на 30%, ми отримуємо мінус 4,5 млрд грн. А збільшення на 10% податку на прибуток підприємств додасть тільки від одного до півтора мільярда. Тобто у нас вийде мінус 3 мільярди», - пояснив він.

При цьому уряд хоче, щоб фінансування освіти та охорони здоров'я проводилося з державного бюджету, але не через Міністерство фінансів, у якого є гроші, а через МОЗ і Міносвіти. А ремонти, поточні капіталовкладення повинні фінансуватися з місцевих бюджетів. Крім того, МОЗ і Міносвіти завжди мали недобру славу: недофінансування, корупція. Вони просто не зможуть контролювати всі навчальні та медичні установи по всій Україні. Це непосильне завдання. І для цього існує місцеве самоврядування. Так що це невдала ідея. Будуть збої. Навряд чи це питання може бути винесене на голосування, а тим більше закладене в основу державного бюджету», - акцентував Чорноволенко.

Крім того, парламентарій додав, що дуже сумнівним є й питання ініціювання скорочення Єдиного соціального внеску. «Це ті гроші, з яких багато людей отримують кошти. Це і лікарняні, і пенсії, соціальні виплати. Уряд запевняє, що скорочення дозволить вивести частину зарплат з тіні. Сумніваюся, що в нинішніх економічних умовах той, хто платить зарплати, навіть 10% захоче віддати в обмін на легалізацію. Тут скоріше потрібні кримінальні переслідування, суворі покарання. А якщо діяти запропонованим способом, ми отримаємо катастрофу в соціальній сфері. І голосувати без попередніх розрахунків - повний абсурд і безвідповідальність як уряду, так і парламенту», - попередив Чорноволенко.

Політик припускає, що бюджет-2015 ухвалить уже новообраний парламент на основі документа, внесеного новим Кабміном. «Буде дуже складно ухвалити бюджет до 31 грудня 2014 року. Якийсь час ми, напевно, все-таки будемо жити за бюджетним розкладом», - припустив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді ухвалити проект державного бюджету на 2015 рік після внесення змін до податкового та бюджетного законодавства. Але ВР відмовилася внести до порядку денного пакет податкових та бюджетних реформ Кабміну.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом