Рада Європейського союзу планує юридично закріпити домовленості, досягнуті Україною, Росією і ЄС 12 вересня про перенесення на один рік реалізації положень Угоди про асоціацію, які стосуються зони вільної торгівлі.

«Рада повинна змінити своє рішення від 20 червня 2014 року на базі пропозицій комісії», - заявила прес-секретар верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики сусідства Майя Косьянчич.

Вона нагадала, що цим рішенням, зокрема, було схвалено підписання Угоди про асоціацію з Україною, а також визначено, які частини угоди можуть тимчасово застосовуватися до ратифікації всіма країнами-членами ЄС.

Косьянчич уточнила, що у зв'язку з рішенням відкласти на 14 місяців тимчасове застосування положень Угоди про асоціацію щодо створення зони вільної торгівлі, з 1 листопада цього року зможе застосовуватися тільки ряд політичних положень угоди, «Інтерфакс-Україна».

«Тимчасове застосування не стосується цілої угоди, але до вибраних частин: зони вільної торгівлі, а також таких важливих елементів іншої частини угоди, як загальні положення, зовнішня політика, внутрішні справи і юстиція, секторальне співробітництво та інституційна частина. У той час як тимчасове застосування зони вільної торгівлі буде відкладено до кінця наступного року, інші важливі положення будуть тимчасово застосовуватися, як передбачено», - пояснила Коцьянчич.

Вона також уточнила, що в цілому угода набуде чинності після ратифікації всіма 28 країнами-членами ЄС.

Косьянчич зазначила, що в рамках реалізації домовленостей, досягнутих на тристоронніх переговорах між Україною, Росією і ЄС, Рада ЄС і Європарламент на базі пропозицій Єврокомісії повинні будуть прийняти нове рішення про продовження дії автономних торгових заходів для українських товарів до кінця 2015 року.

При цьому вона підкреслила, що чинне з квітня цього року рішення, що передбачає скасування імпортних мит на українські товари, вже призвело до зростання імпорту з України на 14%.

Як раніше повідомляв ForUm, РФ вважає, що домовленість про відстрочення імплементації Угоди про асоціацію України з ЄС повинна бути оформлена актами Верховної Ради і Єврокомісії.

12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС і РФ була досягнута домовленість про відстрочку до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом