Ухвалення Верховною Радою України Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» - крок у правильному напрямі і спроби його змінити відкинуть ситуацію до конфронтації. Про це йдеться в коментарі прес-служби МЗС РФ.

«У Росії розглядають цей документ як крок у правильному напрямі, який відповідає духові домовленостей, зафіксованих у Женевській заяві Росії, України, США та Євросоюзу від 17 квітня, а також у Берлінській декларації від 2 липня», - сказано в повідомленні.

У МЗС РФ зазначили, що цей закон визначає тимчасовий порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Він покликаний створити необхідні умови для відновлення нормального життя в регіоні, забезпечити дотримання конституційних прав і свобод громадян.

«Зокрема, можна позитивно оцінити ті положення закону, які гарантуватимуть право мовного самовизначення кожного жителя в окремих районах Донецької і Луганської областей, розвиток в окремих районах Донецької та Луганської областей транскордонної співпраці, спрямованого на поглиблення добросусідських відносин з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації», - підкреслили в міністерстві.

У Росії вважають, що все це створює основу для запуску змістовного конституційного процесу в Україні, включаючи початок діалогу з метою сприяння національному примиренню і порозумінню в цій країні.

«Розраховуємо, що всі положення закону будуть відповідально виконуватися. Очевидно, що спроби відомих політичних груп в Україні скасувати його або змінити його суть знову відкинуть ситуацію до конфронтації на сході, підірвуть зусилля міжнародного співтовариства і здорових політиків у самій країні з нормалізації», - підсумували в МЗС РФ.

Нагадаємо, 16 вересня Верховна Рада ухвалила законопроект «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей», а також законопроект «Про недопущення переслідування і покарання осіб - учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом