В Україні маніпулюють даними зростання інфляції. Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Forum'у народний депутат І-ІІ скликання, академік Академії економічних наук України, професор Володимир Пилипчук.

«За прогнозами, Україна до кінця року повинна вийти на рівень інфляції в 16-17%. Але думаю, що її рівень буде вдвічі вищий від прогнозованого. Споживча інфляція вийшла на рівень вище 30%. Валюта України знецінилася на 60%, тому всі товари, які ми імпортуємо, стануть на 60% дорожчими, якщо курс гривні не повернуть до реального рівня. Гривня обвалена і невиправдано девальвована. Якщо порахувати її курс за паритетом купівельної спроможності, то 1 долар в Україні має коштувати 5-5,5 гривень, а не 14», - пояснює Пилипчук.

Народний депутат зазначив, що прогнозувати рівень інфляції у виробничій сфері зараз складно.

«Якою буде інфляція у сфері виробництва - складно сказати, яким будуть інші складові інфляції - також. Правда, наша статистика у мене завжди викликала сумніви. Свого часу прем'єр-міністр Великобританії Бенджамін Дізраелі сказав, що є три види брехні: брехня, нахабна брехня і статистика», - процитував він.

При цьому, професор вважає, що все залежатиме від рівня падіння реального ВВП, від сальдо поточного рахунку операцій в іноземній валюті й від співвідношення експорту та імпорту. «І ці показники я не беруся навіть оцінювати в умовах розширення бойових дій і масштабного знищення економічного потенціалу України», - пояснює Пилипчук.

«Щодо курсу валюти важко щось сказати, оскільки зараз на її курс дуже суттєво впливають не лише економічні фактори, але й нещадні спекуляції НБУ та наближених до керівництва осіб, комерційних банків, ажіотажний попит населення на тверду валюту і надзвичайно безграмотна політика керівництва Центробанку. Я такого тупого управління грошовою, курсовою, емісійною політикою, резервною політикою, регулюванням ліквідністю не бачив у житті. Я навіть не припускав, що настільки некомпетентне керівництво НБУ є взагалі можливим. Там же працювала маса тямущих фахівців, куди вони поділися? Вигнали, щоб не перешкоджали, або «нагнули» до співучасті в руйнуванні? Оцінку даю по сукупності результатів діяльності та здійснених НБУ кроків. Або не володіють інструментами регулювання, або навмисне шкодять, наживаючись на спекуляціях. Не знаю, чого більше - некомпетентність у регулюванні або компетентності в брудних оборудках. Якщо друге, то - моральні гальма знято повністю. Але який би з цих висновків не був правильним, або обидва відразу, - продовжувати користуватися послугами Гонтарєвої на посаді глави НБУ - надзвичайно шкідлива і руйнівна для економіки України затія Порошенка», - висловив свою точку зору академік Академії економічних наук України.

Нагадаємо, що, за даними Держстату, за вісім місяців нинішнього року ціни на товари та послуги в нашій країні зросли всього лише на 12,9%, а на продукти ще менше - на 12,1%.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355