Ймовірність того, що заявлений урядом розпродаж державного майна відбудеться цього або наступного року, знизилася практично до нуля.

Як повідомляє «Капітал», у підготовленому проекті держбюджету на 2015 р. Кабінет Міністрів заклав усього 1,3 млрд грн надходжень від приватизації держактивів. Це найменший плановий показник за останні сім років, хоча, мабуть, найбільш реальний для виконання. Починаючи з 2004 р. уряду лише раз - у 2011-му - вдалося перевиконати план з приватизації, дорого продавши «Укртелеком».

У березні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що уряд готує приватизацію в енергосекторі. Зокрема, йшлося про розпродаж активів, що перебувають на балансі НАК «Нафтогаз України». Також очікувалися продажі часток енергокомпаній, що залишилися в держвласності. Дещо пізніше прем'єр анонсував «найбільш масштабну приватизацію за весь період незалежності України».

У зв'язку з цим, був підготовлений чорновий проект розпорядження, що відкриває можливості для продажу інвесторам, наприклад, компанії «Турбоатом» і контрольного пакета «Укрнафти». Обидва активи Фонд державного майна України (ФДМУ) попередньо оцінив у 13 млрд грн. Всього у проект розпорядження внесли перелік об'єктів на загальну суму понад 30 млрд грн. Але в підсумку від продажу більшості підприємств відмовилися, затвердивши лише частину від запланованого спочатку. Яценюк після цього сказав, що дата приватизації, в тому числі і найбільш дорогих об'єктів, буде визначена, коли встановлять їх ціну.

«Ми чудово усвідомлюємо, що в сьогоднішніх умовах потрібно, з одного боку, закривати дірку в державному бюджеті - продати державне майно і таким чином додатково профінансувати витрати на оборону та відновлення інфраструктури. З іншого боку, за копійки державні об'єкти уряд продавати не буде», - зазначив прем'єр-міністр.

Тепер же, судячи з проекту бюджету, від ідеї поповнити скарбницю таким чином вирішили відмовитися зовсім.

1,3 млрд грн уряд має намір отримати від продажу держактивів у 2015 році. Показник переглянуть, якщо ситуація в країні стабілізується

«Вже зрозуміло, що цього року нічого не продадуть, оскільки досі не оголошено жоден великий приватизаційний конкурс. Але показник, запропонований на наступний рік, більш ніж дивний. Навіть не проводячи широкомасштабної приватизації, про яку говорив прем'єр, можна отримати набагато більше», - переконаний екс-глава ФДМУ Олександр Бондар. Співрозмовник вважає, що за прогнозного показника надходжень у 1,3 млрд грн можливі два варіанти - або великих угод не буде, або вирішили продавати дуже дешево.

Поки зусиллями ФДМУ у січні-серпні за рахунок приватизації вдалося перерахувати в держбюджет 55,86 млн грн, ще 648,3 млн грн надійшло від здачі в оренду державного майна.

Запропонований у проекті бюджету рівень надходжень може змінюватися - перш за все залежно від ситуації в країні та повернення інтересу інвесторів до активів в Україні. Як повідомили в прес-службі ФДМУ з посиланням на в. о. глави відомства Дмитра Парфененка, пропозиція на 2015 р. щодо надходжень від приватизації у розмірі 1,3 млрд грн було викладена в одному з листів, адресованому Міністерству фінансів.

«Це найнижча планка, мінімум, на який можна орієнтуватися, - каже Парфененко. - В останньому своєму листі Мінфіну ми пропонували розрахунки на 17 млрд грн, враховуючи об'єкти, які були заявлені в розпорядженні Кабміну про перелік об'єктів приватизації та скорочення переліку об'єктів, що не підлягають приватизації».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33