Національний банк України повинен більш активно брати участь у роботі валютного ринку. Рішення залишити ринок один на один зі спекулятивним попитом веде лише до подальшого обвалу національної валюти. Про це заявив екс-голова НБУ Сергій Арбузов, повідомила прес-служба політика.

На думку Арбузова, Національний банк «повинен бути попереду валютного ринку, а не позаду нього».

«Фактично НБУ зараз пливе у фарватері спекулянтів, обравши тактику невтручання, дозволяючи офіційному ринку «наздоганяти» чорний ринок. Однак, в умовах низького рівня валютних резервів, економічної кризи і війни така політика веде лише до стрімкого знецінення національної валюти. Безглуздо намагатися задовольнити апетити ринку в той момент, коли на ньому переважає ажіотажний спекулятивний попит. Для цього в країні немає ні відповідних валютних резервів, ні віри учасників ринку в здатність влади зупинити обвал курсу. Саме Національний банк, а не спекулянти, повинен виставляти орієнтири для ринку», - вважає Арбузов.

На думку екс-глави НБУ, для цього у Нацбанку є всі можливості.

«Зараз ми спостерігаємо ажіотажний попит на валюту. В таких умовах, як показав досвід передвиборчого 2012 року, вкрай важливо те, як себе поводить регулятор. Ринок повинен побачити, що НБУ контролює ситуацію, що він готовий приймати будь-які, навіть найменш популярні заходи для того, щоб тримати курс. І, важливо те, що глава НБУ має публічно демонструвати впевненість, а не виступати з панічними заявами», - вважає він.

«Пора визнати, що в нинішніх умовах ринок вже не може самостійно встановити справедливий курс. Тільки рішучі, нестандартні дії НБУ можуть зупинити падіння гривні», - вважає Сергій Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20