Національний банк України використовує методи, незастосовні в умовах необхідності контролю курсу національної валюти.

Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, висловив під час прес-конференції екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.

«Роздвоєння свідомості у Національного банку сьогодні тому, що оголошена політика плаваючого курсу, а методи застосовуються зовсім з іншої області - як для фіксованого. Методи, які застосовуються при проголошенні плаваючого курсу, зовсім інші і незастосовні в рамках жорсткого реагування на курс», - зазначив він.

При цьому експерт підкреслив, що проголошення плаваючого курсу - це порушення українського законодавства.

«Якщо у вас плаваючий курс, то ви маєте повне право сказати країні - у нас плаваючий курс, і де він зупиниться - нас не хвилює. Але тоді це - відхід від конституційного обов'язку», - сказав Яременко.

Також, на думку експерта, в Україні не можуть застосовуватися методи інфляційного таргетування через те, що в країні існує прив'язка цін до курсу.

«Це неприйнятно, тому що при інфляційному таргетуванні заявляється, що інфляція є ціновим якорем для економіки, при низькій інфляції неможливі ніякі стрибки цін і курс теж стабілізується. А це неправильно. У нас курс є ціновим якорем, тому що він для населення та бізнесу зрозумілий, він реально існує, через цей курс купуються товари, і тут же встановлюється ціна - нова при новому курсі. Тому він весь час продукує своє значення і є ціновим якорем. Виходячи з цього, ми повинні «плюнути» на інфляційне таргетування і заявити про те, що курс є ціновим якорем, і, виходячи з цього - застосовувати методи, які застосовуються при фіксованому або керованому курсі», - пояснив експерт.

«Якщо ти заявляєш одне, а робиш зовсім інше - у тебе нічого не виходить. Тобто - оголошено плаваючий курс, а методи - не ті, тому нічого й не виходить», - підсумував Яременко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

336