Чимало нових імен в озвучених партійних списках дозволяють сподіватися на те, що склад майбутнього парламенту України може оновитися як мінімум на чверть. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив юрист Комітету виборців України (КВУ) Станіслав Пікуль.

«Ми бачимо в перших п'ятірках відомих громадських діячів, популярних журналістів, командирів добровольчих батальйонів. Можливо, вони привнесуть у Раду новий, свіжий струмінь», - вважає юрист.

За словами Пікуля, чинний Закон «Про вибори народних депутатів України» в цілому дозволяє провести виборчу кампанію в рамках міжнародних стандартів, однак у ньому, як і раніше, зберігається ряд моментів, які цілком можна розцінювати як обмеження прав виборців. Зокрема, це стосується голосування українців за кордоном.

Крім того, за словами юриста, вибори можуть стати випробуванням для кількох сотень тисяч українських громадян, які зараз мають статус «тимчасово переміщених осіб» у зв'язку з проведенням АТО. «Центральна виборча комісія досі не визначилася з порядком голосування для таких громадян, будемо сподіватися, що цей недолік буде виправлено найближчим часом», - заявив Пікуль.

За словами юриста КВУ, особливістю нинішньої виборчої кампанії стане складна ситуація на сході країни, де з 7 окружних виборчих комісій, 2 взагалі досі не провели жодного засідання, і можливість проведення виборів там взагалі під питанням.

В цілому ж КВУ прогнозує, що явка виборців у східних регіонах не перевищить 40%, що можна пояснити, по-перше, фізичною неможливістю проведення виборів в окремих регіонах через бойові дії, а по-друге, певною розгубленістю виборців, які не побачать у списках звичних політичних партій та імен мажоритарників.

В цілому ж по Україні, за прогнозами КВУ, явка виборців складе близько 60 відсотків.

Кажучи про методи агітації, що почалася, Пікуль зазначив, що більшість кандидатів передбачувано використовують одні і ті ж теми: боротьбу з корупцією, люстрацію і меседжі на підтримку української армії.

Як раніше повідомляв ForUm, 26 серпня Президент України Петро Порошенко достроково припинив повноваження Верховної Ради сьомого скликання і призначив дату позачергових парламентських виборів на 26 жовтня.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27