Кабінет Міністрів України ініціює скасування неоподатковуваного мінімуму загальної площі житлової нерухомості для всіх видів об'єктів.

Відповідний законопроект Кабміну №5079 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» зареєстрований у Верховній Раді 15 вересня.

Крім того, згідно із пояснювальною запискою, законопроект передбачає розширення бази оподаткування на нерухоме майно за рахунок оподаткування комерційної нерухомості (будівлі підприємств і склади, готелі, ресторани і бари, туристичні бази, торговельні центри, магазини, СТО, їдальні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, казино, гральні будинки, будівлі лазень тощо).

Передбачається також надання права місцевим органам влади встановлювати ставки податку на нерухоме майно для об'єктів житлової та нежитлової нерухомості в розмірі до 2% від мінімальної зарплати за 1 кв. м площі об'єкта оподаткування.

Крім того, законопроект передбачає перенесення плати за землю до складу місцевих податків і консолідацію плати за землю з податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в складі податку на нерухоме майно.

Як повідомлялося, в Україні з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), оподатковується, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно із законодавством пільги зі сплати податку на нерухомість надаються власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир - на 120 кв. м, будинків - 250 кв. м, квартир і будинків - 370 кв. метрів.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів вніс на розгляд Верховної Ради пакет податкових та бюджетних реформ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом