Від зони вільної торгівлі з Європою виграє вітчизняне сільське господарство, але серйозні проблеми будуть у металургії і машинобудування. Про це в ході прес-конференції на тему: «Економічні наслідки Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» повідомила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

«Більше всього від Угоди з ЄС створеної нами моделі виграє сільське господарство, харчова і легка промисловість. Ці сектори були відносно закриті, і ми їх зараз відкриємо більше, ніж інші. Виробництво продукції там можна нарощувати», - сказала Мовчан.

При цьому експерт зазначила, що найскладніше доведеться металургії та машинобудуванню.

«Але з іншого боку металургія. Але я прошу не цитувати це як «металургія програє». Металургія відносно не виграє. Цей ринок вже зараз відкритий як з боку України, так і ЄС. Там немає мит якихось, питань технічних регламентів тощо. Україна в основному торгує на спот, не торгує високоякісними металами. В результаті саме від ЗВТ з ЄС металургія не отримає виграшів, крім загальних факторів, як загальне підвищення інвестклімату з поправкою на Донбас. Звідси йде мінус (за результатами дослідження металургія має негативний показник - 10,1% - Ред.)», - сказала вона.

«Проблеми можуть виникнути і у машинобудування. Воно орієнтоване не на внутрішній ринок, насамперед СНД. Одночасно з цим майже всі інвестиційні товари ввозяться з країн Європи. ЗВТ підсилює приплив товарів з Європи, так як скасовуються незначні мита, що залишилися, а з іншого боку, немає стимулів торгівлі з РФ. Відповідно машинобудування буде стояти перед серйозним викликом. З цим можна впоратися за умови модернізації виробництва та перенавчання персоналу. Але це ми припускаємо. А насправді не підуть шахтарі в легку промисловість, не підуть висококласні інженери в легку промисловість чи сільське господарство. Це вимагає перенавчання, переміщення та адаптації», - пояснила Мовчан.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

102