Відкладання застосування Угоди про асоціацію України та Європейського Союзу пов'язане з бажанням уникнути економічних ризиків. Про це в ході прес-конференції на тему: «Економічні наслідки Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» повідомила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

«Наші розрахунки показують, що повноцінна імплементація Угоди з ЄС економічно більш вигідна Україні, ніж пауза. З іншого боку, ми говоримо про довгостроковий ефект від Угоди», - сказала Мовчан.

За її словами, економічний ефект Україна зможе відчути після 10 років з моменту відкриття Зони вільної торгівлі з Європою.

«У наших дослідженнях один із сценаріїв передбачає запровадження ЗВТ з Європою і скасування - з Росією. У цьому сценарії час приходу шоку від початку торгівлі з ЄС та обмеженнями у відносинах з РФ різний. Тобто шок від проблем з нашим східним сусідом може прийти раніше, ніж усі виграші від ЗВТ з ЄС. Бажання уникнути цього і є причиною нинішньої паузи», - думала вона.

При цьому, вона зазначила, що Україні ніхто не забороняв в односторонньому порядку імплементувати реформи. «Тим більше, що Україна потребує реформ незалежно від того, чи є у нас ЗВТ з ЄС. Є великий ризик, що реформи зупиняться, оскільки їх поки що ніхто не вимагає. Якщо ж вони вводитимуться, то ми отримаємо більшу вигоду від ЗВТ», - додала експерт.

Нагадаємо, що Україна та Європейський Союз домовилися на рік відкласти застосування Угоди про асоціацію - до 31 грудня 2015 року.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом