Довжина українсько-російського кордону становить 2 295 км. Майже вся ця територія недемаркована. Щоб по-справжньому відокремитися від недоброзичливого сусіда, уряд вирішив побудувати на кордоні чи не справжню стіну. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Як обіцяють прикордонники, фортифікаційний проект «Стіна» буде налічувати півтори тисячі кілометрів траншей і ходів сполучення, понад 8000 окопів для техніки, понад 4000 бліндажів і 60 кілометрів невибухового загородження. Будівництво буде проходити в два етапи. Перший - на мирній ділянці кордону.

Як заявив перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло Шишолін, в першу чергу «Стіна» буде зводитися в межах Чернігівської, Сумської, Харківської областей, а також частково у всіх північних районах Луганської області, починаючи від Городища до стику з Харківською областю.

Згодом укріплений рубіж спробують облаштувати на захоплених територіях. На старт проекту, кажуть в уряді, гроші є. Решту проситимуть у європейських союзників. Перші 100 млн грн вже виділили і почали демаркувати кордони.

«За дорученням Президента України Петра Порошенка розпочато виконання першочергових робіт з фортифікаційного обладнання та установки систем інженерного загородження на визначених рубежах. Заплановано створити два оборонних кордони, основним призначенням є недопущення проникнення на територію супротивника», - повідомляє прес-центр АТО.

Між тим, журналісти нагадують, що батьком ідеї про стіну з Росією є бізнесмен і голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський. Він навіть розробив проект: зміцнення з сигнальними ракетами, колючим дротом під напругою, ровами з водою. Свій «паркан Коломойського» олігарх навіть обіцяв профінансувати самостійно. Але гучні заяви незабаром забулися. А от нинішній проект стіни від уряду, кажуть політологи, більше схожий на політичний популізм, ніж на дієвий захист.

«Це спочатку стіна у свідомості. Як тільки політики це зрозуміли, відразу згадали історичний досвід. Тому вони стали використовувати суспільні настрої, новий формат ставлення до Росії. Зараз це інструмент піару», - вважає політолог Володимир Фесенко.

Він також припускає, що проект «Стіна» може стати розмінною картою в кампаніях політсил на парламентських виборах: «Ті, хто зараз фігурує в списках командирів батальйонів, вони ж використовують і образ стіни. Політики використовують патріотичні настрої тієї групи наших виборців, які дуже критично ставляться до Росії і вважають, що Путіну не можна вірити».

Політизованим залишається і питання кордону з Кримом. В уряді вже заявляли, що хочуть його позначити. Але чи будуть будувати стіну там? Адже укріплений кордон із Кримом буде остаточним визнанням того, що Україна втратила півострів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк оголосив про запуск проекту під назвою «Стіна» для зміцнення українсько-російського кордону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32
Теги