Національний банк України не справляється зі складною економічною ситуацією в країні. Таку думку висловив Forum'у голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

«З наслідками війни в економіці Національний банк не справляється. Війна - це наслідок, а не причина. У нас є незбалансована економіка, і є Національний банк, який не може впоратися з цією економікою, за якої ВВП падає в межах 9-12%. У Національного банку немає адміністративних методів утримання цього падіння», - зазначив Гулей.

При цьому, на думку експерта, панічні настрої серед населення створюються шляхом неправильних прогнозів і порад людям.

«Щоразу якісь нерозумні депутати виходять і розповідають про те, що курс буде 20 або 18 гривень. І ця паніка невміло «гаситься» Національним банком. Невмілі рішення, які приймаються чиновниками Нацбанку, створюють психологічний тиск на населення, яке в істериці біжить купувати долари», - сказав Гулей.

«Щоразу, коли якийсь чиновник з'являється в телевізорі і розповідає про те, що «завтра все буде добре» - рівно завтра курс на купівлю збільшується на 1 гривню. Це сталося вже тричі за весну-літо. І це не навчило жодного чиновника просто мовчати», - зазначив Гулей.

Експерт наголосив, що для припинення курсової паніки необхідно не грати на психології населення.

«Якщо ви хочете зупинити девальвацію, зупинити цей психоз - припиніть давати поради населенню», - порадив Гулей працівникам Нацбанку.

Експерт також висловив думку, що економічних причин для курсу 14 гривень за долар немає.

Нагадаємо, глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що не береться спрогнозувати курс гривні, посилаючись на воєнні дії в країні.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

968