Текст президентського проекту Закону України №5081 «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей» опублікований на офіційному сайті Верховної Ради.

«Законопроектом пропонується визначити тимчасовий, строком на три роки з дня набрання законом, про проект якого йдеться, чинності, порядок організації місцевого самоврядування, діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради України», - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Передбачається, що законодавство України в окремих районах на період дії впроваджуваного особливого порядку місцевого самоврядування буде діяти з урахуванням особливостей, визначених законом.

Зокрема, законопроектом передбачається в окремих районах Донецької та Луганської областей: здійснення відповідними територіальними громадами безпосередньо і через місцеві органи самоврядування з дотриманням Конституції і законів України.

Також пропонується призначити на 7 грудня позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в окремих районах.

Крім того, законом передбачається встановити неможливість дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на цих позачергових виборах.

Також пропонується ввести особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань.

Президент пропонує надати можливість створення рішенням міських, селищних, сільських рад з числа громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах, на добровільних засадах загонів народної міліції, на які покладається реалізація завдання з охорони громадського порядку в населених пунктах окремих районів, і що реалізують повноваження, передбачені для них законами України.

Також органам місцевого самоврядування, місцевим органам виконавчої влади «у спосіб і в межах повноважень, що передбачені Законом України "Про засади державної мовної політики", іншими законами України, міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України», пропонується надати право на існування «в окремих районах заходів зі сприяння використанню російської та інших мов у сфері освіти, в засобах масової інформації і створення можливості для їх використання у діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічній і соціальній діяльності, при проведенні культурних заходів та в інших сферах суспільного життя».

«Можливість укладення відповідними органами місцевого самоврядування і Кабінетом Міністрів України, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади для забезпечення узгодженої діяльності органів місцевого самоврядування та центральних і місцевих органів виконавчої влади із забезпечення розвитку окремих районів угоди з економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів; проведення консультацій з представниками органів місцевого самоврядування щодо укладення такої угоди», - йдеться в документі

Також законом пропонується надання державної підтримки у соціально-економічному розвитку окремих районів шляхом запровадження законом відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованого на відновлення об'єктів промисловості, транспортної і соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об'єктів, розташованих в окремих районах.

«Затвердження Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України «Про державні цільові програми» відповідної державної цільової програми. Передбачити бюджетне фінансування на державну підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів і забезпечення визначення таких видатків загального фонду державного бюджету України захищеними видатками», - сказано у проекті закону.

Крім того, документом передбачається сприяння розвитку в окремих районах транскордонного співробітництва, укладення між органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади України в межах компетенції, встановленої законом, з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації угод про транскордонне співробітництво.

Передбачається, що Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Прикінцевими положеннями законопроекту передбачено доручення Кабінету Міністрів України щодо підготовки за участю органів місцевого самоврядування відповідних законопроектів та підзаконних нормативно-правових актів.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко пропонує ввести особливий статус для деяких районів Луганської і Донецької областей терміном на три роки. Відповідний законопроект він вніс у парламент.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

520