Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що Росія зацікавлена у створенні замороженого конфлікту на Донбасі з подальшими амбіціями встановити зону свого впливу.

Таку думку генсек Альянсу висловив сьогодні, 15 вересня, в Брюсселі під час конференції, організованої Фондом Карнегі.

«Ми не повинні прийняти новий заморожений конфлікт на сході Європи. Ми маємо зробити все, щоб знайти мирне вирішення цього конфлікту. Але я думаю, що в інтересах Росії встановити новий заморожений конфлікт. Насправді довгострокова амбіція Росії - відновити зону російського впливу на своїх сусідів і завадити їхнім євроатлантичним прагненням. Ми бачимо заморожені конфлікти в Придністров'ї, Абхазії та Осетії, зараз - Крим та Східна Україна. Ми ніколи не повинні це сприйняти», - сказав він, повідомляє «УНІАН».

Расмуссен зазначив, що Росія порушила свої міжнародні зобов'язання і здійснює незаконні воєнні дії в Україні. Разом із тим, генсек НАТО не вважає, що Росія є прямою загрозою союзникам.

«Ми віримо, що правильний шлях уперед для розв’язання ситуації в Україні - це політичне рішення. Незважаючи на те, що Росія порушила міжнародні правила, я все ще думаю, що Росія буде здатна вести переговори», - зазначив він.

Расмуссен нагадав, що Альянс «намагався довго і наполегливо будувати партнерство, базуючись на повазі до Росії та на міжнародних правилах». «На жаль, Росія відхилила наші зусилля і замість цього продовжує бачити у нас ворогів... Росія використовує економічний тиск і воєнні дії, щоб створити нестабільність і підірвати суверенітет», - додав генсек Альянсу.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що Росія сподівається на те, що сторони конфлікту в Україні почнуть переговори про надання особливого статусу Донбасу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом