Росія не є загрозою для НАТО. Про це заявив генсек Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен, виступаючи в Європейському фонді Карнегі.

«Я не думаю, що Росія сьогодні є безпосередньою загрозою. Росія знає, що існує п'ята стаття Вашингтонського договору, згідно з якою в разі агресії проти однієї з країн НАТО всі інші держави альянсу стануть на її захист», - вважає він.

Ґрунтуючись на цій логіці, Расмуссен заявив, що НАТО має підвищувати свої здібності воєнного стримування, щоб забезпечити переконливість своєї оборони».

«Росія відмовилася розвивати партнерські відносини»

За словами генсека, Росія відмовилася від прагнення розвивати партнерські відносини із Заходом. «Ми довго намагалися побудувати відносини з РФ, які б поважали російські стурбованості в сфері безпеки і ґрунтувалися на базі міжнародних правил», - зазначив Расмуссен.

«На жаль, Росія відмовилася від нашого прагнення до діалогу, і продовжила сприймати НАТО і Захід як супротивника. Росія похитнула систему правил, використовуючи економічний і військовий тиск, щоб провокувати конфлікти та нестабільність», - вважає генсек НАТО, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Сучасний західний світ «стоїть перед аркою викликів безпеки - від Росії на Сході до «Ісламської держави» на Півдні». «Ці виклики залишаться надовго», - заявив генсек, підкресливши, що НАТО покликана «захищати територію і населення альянсу», від загроз «тероризму і тиранії».

Генсек визнав, що НАТО «може захищати об'єкти енергетичної інфраструктури тільки на території держав альянсу». Расмуссен також закликав забезпечувати енергобезпеку Європи шляхом диверсифікації постачальників енергії» та створення «ефективного європейського енергетичного ринку з вільними транскордонними потоками енергії».

«Це не дозволить окремим постачальникам енергоресурсів здійснювати тиск та шантаж щодо окремих європейських держав», - підкреслив він.

Расмуссен також зазначив, що метою НАТО в сучасному світі має стати «захист міжнародних норм» і просування західних цінностей. Головним висновком з цієї промови стала вимога до країн НАТО «підвищити свої оборонні витрати до 2% від їх ВВП» для забезпечення оборони.

Нагадаємо, раніше генсек НАТО заявив, що не хоче нової «холодної війни» з Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56