Європейська комісія заявляє про стабілізацію постачання російського газу через територію України і Білорусі в Європу. Про це на брифінгу в Брюсселі (Бельгія) повідомила офіційний представник Єврокомісії Марлене Хольцнер.

«Я рада оголосити, що рівень постачання газу з Росії, України і Білорусі був стабільним на вихідних, так само як і потоки в Україну з Польщі, Словаччини та Угорщини», - заявила вона.

За її словами, Польща запросила більший обсяг газу, ніж передбачалося поставити їй з боку Росії, саме це й стало причиною дисбалансів у газотранспортній системі протягом декількох днів, повідомляють «Українські новини».

Нагадаємо, компанія PGNIG повідомила, що 9 вересня отримала на 24% менше від замовленого обсягу газу, а 8 вересня - на 20% менше.

10 вересня «Газпром» скоротив постачання газу в Польщу ще на 45%.

Цього ж дня голова правління «Укртрансгазу» Ігор Прокопів заявив, що Росія почала обмежувати постачання газу до Польщі з метою завадити реверсному постачанню польського газу в Україну.

У свою чергу, російський газовий монополіст «Газпром» запевнив, що здійснює постачання газу в Польщу без будь-яких змін - у обсязі 23 мільйони кубометрів на добу.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан спрямував Єврокомісії листа, в якому просить розібратися в причинах скорочень останнім часом постачань російського газу в окремі країни Європейського союзу.

Оператор газотранспортної системи Словаччини, компанія Eustream, зафіксувала зниження постачання російського газу через територію України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом