В Україні зростання інфляції розраховується виходячи з вартості товарів і послуг для людини з низьким доходом.

Таку думку висловив у коментарі Forum'у економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Коли ми говоримо, що з особистих відчуттів ціни збільшилися десь у два рази, то в людини відбувається самообман. Людина помічає ті ціни, які збільшилися, а не ті, які залишилися незмінними. Наприклад, ціни на комуналку дійсно збільшили, але поки не в два рази, хоча з сімейного бюджету на її оплату тепер йде 20%», - пояснив Жолудь.

При цьому експерт пояснив, що по кишенях українців, які купують іноземні товари, зростання цін вдарить сильніше.

«Той набір товарів і послуг, за якими Держстат рахує зростання цін, можливо, не відповідає тому набору, який ви вживаєте. Якщо ви вживаєте більше іноземних товарів, де сильніше впливає курс, і ціни виросли через це сильніше, то по вашій кишені інфляція вдарить сильніше. Велика проблема в тому, що інфляція зазвичай рахується по товарах і послугах, розрахованих на середньостатистичну людину, а в Україні вона розраховується на людину з низьким доходом. Це означає, що мала частка іноземних товарів входить в цей набір. Це не відображає вплив коливань обмінного курсу», - пояснює він.

Нагадаємо, що, за даними Держстату, за 8 місяців нинішнього року ціни на товари та послуги в нашій країні зросли всього лише на 12,9%, а на продукти і того менше - на 12,1%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103