На думку Віктора Медведчука, в ситуації, коли заморожуються або зменшуються зарплати та соціальні виплати, підприємства переходять на неповний робочий тиждень і зростає кількість працівників, відправлених у неоплачувані відпустки, зростання соціальної напруги та протестних настроїв не уникнути.

«За даними Держстату, у серпні інфляція в Україні прискорилася до 0,8% (у липні вона становила 0,4%). Але завдяки сезонному зниженню цін на фрукти та овочі її темпи залишилися нижчими порівняно з червнем (1%) або травнем (3,8%). Тим не менш двократне зростання інфляції в серпні свідчить про багато що, адже це місяць традиційно низької інфляції. У серпні 2013 року вона знизилася на 0,7%, в аналогічний період 2012-го було зафіксовано зниження на 0,3%, 2011-го - на 0,4%. З початку 2014 року споживчі ціни в країні зросли на 12,9%», - написав Медведчук у своєму блозі.

На думку політика, нинішні показники інфляції і зараз не можна вважати прийнятними, у розвинених країнах вони розглядалися б як провальні. «Але, якщо вірити експертам, за підсумками року приріст інфляції взагалі становитиме в кращому разі 20%. Для порівняння: у 2013-му споживчі ціни в Україні зросли на 0,5%, тоді як роком раніше вони знизилися на 0,2%», - підкреслив він.

У ситуації, коли заморожуються або навіть зменшуються зарплати та соціальні виплати бюджетникам, багато підприємств переходять на неповний робочий тиждень, збільшується кількість працівників, відправлених у неоплачувані відпустки, зростання соціальної напруги та протестних настроїв не уникнути, вважає лідер «Українського вибору».

Він стверджує, що країна близька до соціального колапсу, і ніякі транші МВФ ситуацію не врятують, «оскільки супроводжуються вимогами максимально затягнути паски, вжити заходів, спрямованих на подальше зниження життєвого рівня українців». «Весь досвід діяльності МВФ показує хибність такої практики, яка прирікає на зубожіння населення країн, які отримують кредити Фонду», - резюмував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом