Ключовою передумовою проведення реформ в Україні стане зупинка воєнної агресії Росії та війни на сході держави. Про це він сказав на 11-й Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в Києві.

«Основний пріоритет для України і світу - стримати Росію, зупинити війну. Це ключова передумова для подальших реформ. Часу втрачати немає можливості. Якщо ми стримаємо Росію, зупинимо війну - у нас з'явиться шанс залучити міжнародних інвесторів, а їх нелегко залучити, коли в країні уже російські танки та артилерія, відновити довіру до місцевих інвесторів і зосередитися на реформах», - сказав Яценюк.

Він зазначив, що за останні шість місяців Україна пережила революцію, перебуває в стані війни і готова провести другі вибори.

«Час не легкий, і єдине джерело для реформ - це потужна воля народу, потужне бажання мати нову, іншу країну. Саме люди вирішили робити ці зміни, але багато що залежить від уряду, парламенту, президента та інституційної спроможності України забезпечити зміни», - сказав глава уряду.

За словами Яценюка, головним завданням уряду було відновити переговори з МВФ.
«Ми це зробили. Але у медалі два боки. Нам довелося двічі приймати пакет заходів економії. Я б не сказав, що люди були цьому раді, але більшість українців погодилися з тим, що уряд припинив пільгові програми, змирилися з тим, що уряд був змушений піднімати податки, ренти, тарифи. Погодилися з тим, що погіршився рівень життя, - сказав Яценюк. - І ось тепер ми повинні пояснити, що саме ми зробили - ми були успішні в переговорах, у дерегулюванні, ухвалили кілька важливих законів. Але у нас були і невдачі - ми не подолали корупцію, ми досі маємо корумпованих суддів, прокурорів та радянського стилю міліцію. І це порядок денний для наступних реформ».

Яценюк зазначив, що перед виборами українцям багато обіцятимуть, але й це треба пережити.

«У плані дій, який я запропонував українцям, ми чітко показали, що потрібно зробити в галузі енергетики, у сфері податків - це не останній план, і ми можемо подавати довгі й комплексні плани на 100 сторінок. Але потрібна чітко вироблена стратегія», - підкреслив прем'єр-міністр.

За його словами, перед Україною стоїть кілька викликів і перший - війна.
«Цей уряд - це уряд часів війни. Ми досі в стані війни, головний агресор - Російська Федерація. Поки не буде миру, буде важко забезпечити зміни, тому що змінити країну - для цього треба мати підтримку, це ключовий чинник усіх реформ. Але подивіться на українців: коли вони вмикають телевізор і бачать, що російські танки увійшли в Донецьк та Луганськ, а тут уряд пропонує податкову реформу, цілком нормальна реакція - піти в банк і забрати депозит, потім взяти гривню й обміняти на долари», - сказав Яценюк, додавши, що і це можна подолати, якщо досягти миру.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом