Іноземні інвестори не хочуть вкладати гроші в українські підприємства, поки йде війна. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Рішення про розміщення «пробних пакетів» акцій до 5% держпідприємств на західних біржах є правильним. У високо корумпованій країні, якою є Україна, існують колосальні ризики. Коли пакети акцій будуть приватизовані, вони можуть піти за безцінь у приватні руки. Держава намагається максимізувати надходження від приватизації», - сказав Устенко.

При цьому, на думку експерта, є у цієї ініціативи й чимало ризиків.

«Але тут є і мінуси. Перший - п'ятивідсоткове розміщення - це не показник. Другий - тразакційні витрати однакові для розміщення 10% і 5%, тобто це знизить надходження від продажу 5%. Третій - ринок в Україні вкрай поганий. У країні відбуваються воєнні дії. Через це розміщення може виявитися не просто складним, а неможливим. Інвестори, м'яко кажучи, неохоче приходять у такі країни. Те, що інтерес може бути низьким, показує вперше в новітній історії України зафіксований відтік прямих іноземних інвестицій. Він спостерігався у першому півріччі», - нагадав він.

Нагадаємо, що Кабмін прийняв рішення про розміщення «пробних пакетів» акцій (до 5%) підприємств, що належать державі, на західних біржах.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

236